fallback

Русия: Още страни трябва да се включат в съюза ОПЕК+

Глобалната икономическа криза е неизбежна, защото съотношението на глобалния дълг към БВП на света се е увеличило многократно, твърди Москва

12:51 | 27.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: gettyimages

Нова сделка в рамките на  ОПЕК + за балансиране на петролните пазари може да бъде възможна, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на суверенния фонд за богатство на Русия, като добави, че страните трябва също да си сътрудничат за преустановяване на икономическия спад от коронавируса, предава Ройтерс.

Споразумението между Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници за съкращаване на добива в подкрепа на цените се разпадна по-рано този месец,  сривайки пазарните стойности на петрола.

"Необходими са съвместни действия на държавите за възстановяване на глобалната икономика ... Тези действия са възможни и в рамките на сделката на ОПЕК +", заяви Дмитриев.

 „В контакт сме със Саудитска Арабия и редица други страни. Въз основа на тези контакти виждаме, че ако броят на членовете на ОПЕК + се увеличи и други страни се присъединят, има възможност за съвместно споразумение за балансиране на петролните пазари", каза той.

Дмитриев не каза кои трябва да бъдат или могат да бъдат страните по новата сделка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви през миналата седмица, че ще се включи във войната с цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия в подходящия момент.

Дмитриев каза също, че глобалната икономическа криза е неизбежна, тъй като съотношението на  глобалния дълг към брутния вътрешен продукт на света се е увеличило до 323% към момента от 230% по времето на предишната икономическа криза през 2008 г.

"Усилията за възстановяване на отношенията между Русия и Съединените щати в момента са толкова важни, колкото и досега. Ще предприемем  нужните от наша страна действия и се надяваме САЩ също да разберат, че това е необходимо", каза той.

Руският фонд за директни инвестиции и неговите партньори са произвели 500 000 комплекта тестове за коронавирус досега, но планират да увеличат производството до 2,5 милиона броя седмично.

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че се надява Русия да победи коронавируса за 2-3 месеца, след като общият брой на заразените руснаци, надхвърли 1000 души.

Дмитриев заяви, че смята, че Русия трябва да следва примерите на Южна Корея и Хонконг - които показват как тестовете могат да ограничат разпространението на коронавируса.

Той добави, че до месец тестовите за бързо и масово обществено ползване ще са готови, така че хората да могат да ги поръчат у дома чрез спедиторски услуги и приложенията за доставка на технологичните компании Yandex  и Mail.Ru.  Само една трета от всички тестове ще бъдат изнесени в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
fallback