fallback

Тръмп: Очаквам Москва и Рияд да прекратят петролната война през следващите дни

В същото време енергийното министерство на САЩ призова Русия и Саудитска Арабия да върнат към баланс глобалния петролен пазар

09:28 | 02.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда (2 април), че очаква Саудитска Арабия и Русия да постигнат споразумение през следващите няколко дни за производството на петрол, с което ще прекратят ценова война, която "опустоши" петролната индустрия в световен мащаб, съобщава Ройтерс.        

„Мисля, че през следващите няколко дни ще се справят. ... И двете страни знаят какво трябва да направят ", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом, без да уточнява причините за увереността си. 

"В световен мащаб петролната индустрия е опустошена", изтъкна американският държавен глава, подчертавайки наводнения с петрол глобален пазар, тъй като борбата за пазарен дял между Саудитска Арабия и Русия изпрати цените до 18-годишно дъно.

Доналд Тръмп добави, че иска да върне петролната индустрия „там, където е била“ преди ценовата война.

„Мисля, че знам какво да направя, за да го реша. Не искаме да губим страхотните си петролни компании ... Предпочитам да не го правя ", заяви президентът без да уточнява какво точно има предвид.

"Мисля, че в един момент Русия и Саудитска Арабия ще постигнат сделка в недалечното бъдеще, защото това е много лошо за Русия, много лошо и за Саудитска Арабия", каза той и добави, че е провел отделни "страхотни" разговори с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман и с руския президент Владимир Путин през последните дни.

По-рано днес американското енергийно министерство призова Саудитска Арабия и Русия да успокоят петролните пазари, след като доставките на суровината от кралство се повишиха до над 12 милиона барела на ден, докато търсенето на петрол се срива на фона на разтърсващата глобалната икономика пандемията от коронавирус.

„Увеличаването на производството по време на безпрецедентна загуба на глобалното търсене е разочароващо и не представлява този вид съзнателно планиране, който бихме искали да видим от партньорите ни, и не насърчава нашия споделен интерес към стабилни пазари“, заяви говорителката на министерството Шейлин Хайнс. Тя допълни, че министърът на енергетиката Дан Бройлет разговаря с колегите си от големите страни, които добиват петрол, за да се опита да стабилизира пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
fallback