fallback

Shell: Накрая ще останем със само 10 рафинерии

Значението на петролния и газов сектор ще намалее още повече в световен мащаб, твърди член на борда на директорите на компанията

12:39 | 08.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател

Петролната индустрия е напът да преживее най-голямото сътресение в своята история. Членът на борда на директорите на Shell Хуиберт Вигевено също знае, че ерата на т. нар. Big Oil (големите компании в сектора - бел. ред.) е към своя край. Нефтът и газът се заменят с вятър, слънце и водород.

„Това означава, че трябва постепенно да разработваме нови бизнес модели и да станем по-рентабилни“, казва Вигевено в интервю за Handelsblatt.

“Въз основа на нашите сценарии в Shell преди три години казахме, че търсенето на петрол може да достигне своя връх през това десетилетие, със съответните последици от това върху предлагането. Но това също ще бъде различно за различните държави. Вярвам, че енергийният преход се случва по целия свят, но страните са в различни моменти от процеса”, пояснява експертът. 


Затова Shell, една от най-големите компании за изкопаеми енергийни източници в света, трябва изцяло да се промени. Британско-нидерландската петролна компания обяви обширна програма за строги икономии през миналата седмица. През следващите две години ще трябва да бъдат съкратени общо до 9 хил. работни места.

В същото време разходите трябва да бъдат намалени в най-важното досега подразделение - това за добив и производство на нефт и газ. Планът е капиталът, който ще бъде освободен от този ход, да се инвестира в разширяване на бизнеса с възобновяеми енергийни източници и електричество.

„Докато преди се фокусирахме върху развитието на резервите от нефт и газ, в бъдеще фокусът ще бъде върху клиента“, подчертава Вигевено. За петролната компания това означава истински обрат.
 Вигевено работи на различни позиции за Shell в продължение на 25 години. През януари нидерландецът стана ръководител на подразделението Downstream, т.е. преработката и продажбата на петролни и газови продукти, и беше повишен като член на борда. Тогава дойде коронакризата и бизнес моделът на петролните компании, който вече и без това беше под натиск, се срина почти за една нощ.

Сега компаниите за изкопаеми енергийни източници са принудени да се променят. Европейските гиганти като Shell, BP, Total, Equinor и Eni се трансформират, засилват “зеления” си акцент, определят климатични цели и възнамеряват да инвестират повече във възобновяеми енергийни източници.

От Shell подкрепят климатичните цели на ЕС. "Когато си поставихме целите за 2050 г., предварително много добре обмислихме това. От една страна, става въпрос за формулиране на цели, но също така и за установяване на култура, която позволява на компанията да се адаптира”, казва мениджърът. 

Концернът ще преструктурира силно своя рафиниращ бизнес. “Накрая ще имаме по-малко от 10 рафинерии, в сравнение с 55 преди около 15 години. На останалите места (където има рафинерии, бел. ред.) разглеждаме много внимателно как можем да ги променим, така че да ги насочим към продукти с по-ниски въглеродни емисии, които нашите клиенти искат. Рафинерията ще се превърне в бъдеще в енергиен парк. С био-LNG, водород и т.н.”, казва Вигевено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback