IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco се завръща на облигационните пазари

Компанията търси финансиране за изплащане на дивиденти в размер на 75 млрд. долара

18:03 | 16.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco ще се завърне на облигационните пазари за първи път от април миналата година в стремежа си да финансира ангажимента си за дивиденти в размер на 75 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Aramco, която нае за продажбата банки, сред които Goldman Sachs Group Inc., трябва да увеличи дълга, след като спадащите цени на "черното злато" доведоха до спад на печалбата с 45% през третото тримесечие. Компанията не е в състояние да генерира достатъчно пари за финансиране на плащанията към инвеститорите, почти всички от които отиват за саудитското правителство, което има нужда от средствата, за да запълни нарастващия бюджетен дефицит.

Според запознати източници, компанията може да събере около 6 млрд. долара.

Aramco вече намали разходите, съкрати работните места и обмисля да продаде някои активи. Въпреки тези усилия за запазване на паричните средства, дългът като процент от собствения капитал се е увеличил до 21,8%, над целевия диапазон от 5% до 15%.

Доходността на облигациите на Aramco за 3 млрд. долара, дължими през 2029 г., е спаднала до 2,09% от 3,04% в началото на годината. Това е с малко повече от еквивалентните държавни ценни книжа, които се търгуват на 2%.

Петролният гигант, който дебютира на международните дългови пазари миналата година, набирайки 12 млрд. долара, след като получи поръчки за повече от 100 млрд. долара, не уточни подробно размера на последната предложена емисия, псочва Ройтерс.

Той планира бенчмаркови облигации на траншове за 3, 5, 10, 30 и/или 50 години в зависимост от пазарните условия. Бенчмарковите облигации обикновено са за най-малко 500 млн. долара за транш.

Петролният гигант се нуждае от пари в брой, за да изплати дивиденти за втората половина на 2020 г. и да финансира придобиването си от 70,1 млрд. долара на 70% от Saudi Basic Industries, изплащано на вноски до 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още