fallback

Абу Даби ще похарчи 122 млрд. долара за петрол и газ следващите пет години

Абу Даби планира да увеличи капацитета си за дневно производство до 5 млн. барела до 2030 г. от около 4 млн. барела

16:24 | 22.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Абу Даби ще инвестира 448 млрд. дирхама (122 млрд. долара) в петрол и природен газ през следващите пет години в опит да увеличи производството си въпреки ограниченията на ОПЕК.

Водещата служба на емирството по енергийната политика – Върховният петролен съвет, одобри бюджета на националната петролна компания Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), съобщи държавната информационна агенция WAM, цитирана от Bloomberg.

Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и контролира почти целия петрол на страната. Представители на емирството миналата седмица са обсъдили идеята ОАЕ да напусне ОПЕК – ход, който е извънредно необичаен и би предизвикал сътресения на петролните пазари.

По-късно енергийният министър на страната Сухали ал Мазруей заяви, че ОАЕ „винаги са били отдаден член“ на картела, въпреки че не коментира бъдещето на страната в организацията.

Абу Даби планира да увеличи капацитета си за дневно производство до 5 млн. барела до 2030 г. от около 4 млн. барела. В момента производството на страната е ограничено по силата на сделката в ОПЕК до около 2,6 млн. барела дневно до края на тази година.

ОПЕК и страните съюзнички, сред които Русия, ще заседават следващата седмица, за да решат дали да увеличат производството през януари в рамките на плана си за облекчаване на съкращенията, започнали през май в разгара на коронавирусната пандемия. Те може да се окажат принудени да забавят увеличението, тъй като вирусът продължава да свива търсенето на енергия и да се отразява върху петролните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
fallback