IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Бахамите се превърнаха в петролна държава

Големите петролни компании регистрират застрахователни звена в данъчни убежища, които генерират милиарди приходи

18:13 | 19.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Плаж на Бахами, затворен заради коронавируса. Снимка:&nbsp;Melissa Alcena, Bloomberg</em></p>

Плаж на Бахами, затворен заради коронавируса. Снимка: Melissa Alcena, Bloomberg

Бахамските острови и Бермудите не могат да се похвалят с петролни или газови залежи, на тяхна територия нито се добива, нито се преработват подобни суровини. Но част от приходите в икономиката им идват именно от тази сфера, пише в анализ Ройтерс.

Компании като BP и Shell пренасочват милиарди от приходите си в тези данъчни убежища.

Проучване, цитирано от агенцията, показва, че през 2018 година и 2019 година около 7% от приходите на Shell, или над 2,7 млрд. долара, са генерирани от дъщерни компании, разположени на островите. В тях работят едва 39 души, но печелят милиарди долари.

Ако тези средства бяха реализирани в седалището на фирмата в Нидерландия, данъците, които трябваше да бъдат платени, щяха да бъдат в размер на поне 700 млн. долара. Данъците биха били още по-високи в държави, които официално добиват петрол.

Shell не е единствената компания в петролния бранш, която си спестява милиони долари данъци, прехвърляйки средства от държавите, в които осъществява добив, към малки компании, обикновено специализирани във финансови и застрахователни услуги. Подобни дъщерни компании на Бахамите, Швейцария или британските Нормандски острови имат и BP, Chevron и Total.

Тези звена реализират приходи, които или са необлагаеми, или ставката е значително по-ниска от местата, където петролните гиганти осъществяват своя основен бизнес.

Така застрахователното звено на BP записва приходи от 6,5 млрд. долара през 2018 година и през последните години реализира около 14% от приходите на петролния гигант. Компанията Jupiter има шестима директори и никакъв друг персонал.

Освен към застрахователни компании, големият петролен бизнес трансферира средства към данъчните убежища за създаване на банкови звена, които да заемат средства за останалите компании в холдинга.

Shell също така регистрира търговско дружество, което генерира приходи купувайки и продавайки петрол на останалите компании в структурата.

От Ройтерс отбелязват, че всички засегнати в този материал компании са заявили, че спазват данъчните правила в държавите, в които извършват дейност. Техните звена в данъчните убежища са разположени там с търговска или оперативна цел, а не за да бъдат укривани данъци.

От тези действия страдат истинските петролни нации, които обаче и налагат високи данъци върху тази дейност. Нигерия, Ангола, Бразилия и други разчитат основно на приходите от добива на петрол в своите бюджети. Те определят политиката на петролните компании като законна, но не и честна, лишаващи ги от възможността да предложат необходимите услуги на своите граждани.

Total също управлява застрахователно дружество - Omnium, базирано в Швейцария. Френският гигант отказва коментар за дейността му, но Швейцария предлага специална ставка от 10% върху доходите от застрахователна дейност.

Италианската Eni регистрира свое застрахователно звено DAC в Ирландия, където данъчната ставка е по-ниска за този вид дейност - в размер на 12,5%. През това звено през 2018 година са реализирани приходи от 56 млн. евро, а данъците са наполовина по-ниски от тези в Италия.

От компанията обясняват създаването на компанията с нуждата да бъдат намалени разходите, а големите приходи с липсата на маркетингови разходи, типични за другите компании от този бранш.

За намаляване на разходите и Chevron създава застрахователното си звено - Heddington, регистрирано на Бермудите. Компанията обаче не уточнява приходите от него, нито с каква ставка се облагат те.

Последна актуализация: 16:58 | 19.12.20 г.
Още от Суровини виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 1 година
А и бонус едни от високите цени на газ и петрол населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
korn
преди 1 година
С разликата че Лукойл не е наш а руски. БП, ШЕЛ и ТОТАЛ избягват данъци в държавите си но си остават английски, френски и холандски, и това носи голяма икономическа сила на икономиките на тези държави. Лукойл е руски и се грижи за руските интереси. Второ БП и наполовина ШЕЛ плащат данъци на Бермудите и Бахамите, които са английски владения. ТОТАЛ плаща в Швейцария която е важен търговски партньор на Франция. Ние с Швейцария нямаме никва игра. Ние осигуряваме достъп до Европа на руския гигант, а получаваме жълти стотинки и руски марионетки политици които да се грижат за руските интереси. Също така и зомбирани българи които са готови да жертват България в името на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 1 година
Сори. В долния коментар има една неточност допусната неволно. Данните за вноса и износа чрез Литаско са за 2018 година. 2019 числата са следните. Внос на нефт чрез Литаско 5 миларда и 695 милиона лева. Износ чрез Литаско 3 милиарда и 360 милиона лева. Литаско е на входа и на изхода на завода в Бургас от 2005 година. От тогава до 2019 година за внос на нефт чрез офшорката са платени 79милиарда и 384 милиона лева. Износа чрез Литаско е в размер на 47 милиарда и 470 милиона лева. Какво означава когато на входа и на изхода има офшорка може да го обясни всеки първокурсник от икономически университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
cokrat1
преди 1 година
Същото прави и нашия Лукойл нефтохим Бургас АД. Всичкия внос на нефт /2019 година е в размер на 5 милиарда и 55 милиона лева/минава през офшорката Литаско Швейцария. На какво цени влиза в завода в Бургас е абсолютна тайна и за НАП даже. Почти целия износ също минава през офшорката. За 2019 година е 2 милиарда и 777 милиона лева. На какво цени се изнасят нефтопродуктите сащо е абсолютна тайна и за НАП даже. Цялата печалбя отива в офшорката...и от там заминава за Лукойл Русия. В баланса на Лукойл Русия има ред ....неразпределена печалба. Цислото там до 2014 година е 84 милиарда долара неразпределена печалба. Голяма част от тия милиарди са от нас, чрез офшорката Литаско. Няма политическа сила в България която да иска да разтури тоя порочен кръг игран с офшорката Литаско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ето така се крадът парите на данъкоплатците ... 50% от чуждите инвестиции в ЕС да са от Бахамите! Политиците го знаят, но нищо не правят, ... и като дойде криза, пак им дават от нашите пари... зада ни защитят местата, видиш ли ! :) Без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още