IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият щам на вируса свали розовите очила на инвеститорите в петрол през 2021 г.

И двата сорта поевтиняват с повече от 3% в първата седмична сесия

10:02 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават с над 3% в понеделник, тъй като бързо разпространяващият се нов коронавирусен щам, който затвори голяма част от Обединеното кралство, подхрани тревогите заради по-бавното възстановяване на търсенето на гориво на фона на по-строгите ограничения в Европа, съобщава Ройтерс.
 
Петролът от сорт Брент поевтинява с 3,44% до 50,4 долара за барел, след като миналия петък повиши цената си с 1,5% и достигна най-високото си ниво от март насам.
 
Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) отстъпва с 3,33% до 47,60 долара за барел, след като в петък също се покачи с 1,5% до най-високото си ниво от февруари.
 
Спадът в понеделник идва, след като цените на петрола отбелязаха седем поредни седмици на ръст, тъй като инвеститорите отразиха на пазара позитивизма от пускането на ваксините срещу COVID-19.
 
"По-строгият режим на блокиране във Великобритания заради новия щам на коронавируса и ограниченията за пътуване в други европейски страни накараха участниците на пазара да отпуснат дългите си позиции", каза Чиоки Чен, главен анализатор в Sunward Trading, добавяйки загрижеността от протакането на преговорите за Brexit, което също повлия лошо на настроенията на пазара.
 
"Брент може да падне под 50 долара за барел, а WTI - под 45 долара тази седмица, тъй като инвеститорите искат да коригират позициите преди коледните празници", каза Чен.
 
Британският премиер Борис Джонсън ще председателства среща за спешно реагиране в понеделник, на която ще бъдат обсъдени международните пътувания и търговията във и извън Великобритания, тъй като случаите на COVID-19 нараснаха до ново рекордно ниво. В същото врене Джонсън се опитва да постигне окончателно споразумение за Brexit.
 
Новият щам, който според специалистите е до 70% по-заразен от досега познатия, също породи опасения за по-широко разпространение, принуждавайки няколко европейски държави да започнат да затварят границите си за пътуващите от Обединеното кралство.
 
„През последния месец пазарът на петрол процъфтяваше, игнорирайки негативните фактори, на фона на оптимизма, че разпространението на ваксини ще съживи глобалния растеж, но розовите очаквания на инвеститорите за 2021 г. внезапно изчезнаха поради нов щам на вируса ”, каза Казухико Сайто, главен анализатор въс Fujitomi Co.
 
Отрицателните настроения засенчиха и сделката, постигната от Конгреса в САЩ, за пакет от стимули в размер на 900 милиарда долара в помощ за справяне с кризата от коронавирус.
 
В допълнение към натиска броят на нефтените и газовите платформи, ранен показател за бъдещото производство, се повиши с осем до 346 през седмицата до 18 декември, най-високото ниво от май, посочиха от Baker Hughes в петък.
 
Междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви в събота, че глобалното търсене на петрол все още е между 6 и 7 милиона барела на ден  под нивата отпреди кризата.
 
* Информацията е актуална към 09:27 часа българско време
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още