IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават, след като новият щам увеличи страховете*

Поскъпването на щатския долар като сигурна валута тежи още повече върху цената на „черното злато“

10:15 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължават да се понижават, задълбочавайки загубите от вчерашната сесия, след като нов щам на новия коронавирус в Обединеното кралство предизвика опасения за възстановяването на търсенето на гориво, съобщава Ройтерс.

Бързо разпространяващият се коронавирусен щам блокира голяма част от Великобритания и накара няколко държави да затворят границите си за британски пътници и товари.

Сортът Брент поевтинява с 1,71% до 50,04 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 1,83% до 47,09 долара за барел.

И двата договора поевтиняха с близо 3% в понеделник, като  изтриха част от скорошните силни печалби от пускането на ваксините срещу COVID-19, считани за ключов фактор за облекчаване на ограниченията за движение.

След като правителството на Обединеното кралство предупреди, че новият щам на вируса изглежда се разпространява много по-бързо от предишните видове, Индия, Пакистан, Русия, Йордания и Хонконг се присъединиха към европейските страни, които спряха пътуванията от Великобритания, а Саудитска Арабия, Кувейт и Оман затвориха границите си напълно.

„Кошмарът преди Коледа настъпи с комбинация от „мутирал вирус“ и непостигната сделка по Brexit“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi, позовавайки се на съмненията дали британският премиер Борис Джонсън може да постигне търговска сделка за Brexit с Европейския съюз.

С поскъпването на щатския долар като сигурна валута цената на петрола в щатски долари също е по-малко привлекателна за купувачи, притежаващи други валути, което допълнително оказва натиск.

„След еуфорията от пускането на ваксините и фалшивото чувство на комфорт, че коронавирусът изчезва, появата на новия щам и реалността около Brexit търговците предпочитат да извадят някаква печалба, като се има предвид нестабилното движение на пазарa “, коментира Автар Санду, старши мениджър във Phillip Futures.

Инвеститорите ще следят отблизо американските отчети за запасите, които трябва да се публикуват по-късно през седмицата, за да претеглят възможностите в краткосрочен план.

Проучване на анализатори на Ройтерс, проведено преди данните на Американския петролен институт по-късно във вторник и Администрацията за енергийна информация в сряда, прогнозира, че запасите от суров петрол в САЩ вероятно са намалели с 3,3 милиона барела през седмицата до 18 декември.

*Информацията е актуална към 09:36 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още