fallback

Цените на петрола се понижават заради новото огнище на вируса в Китай*

„Черното злато“ поевтиня, след като Рияд обяви плановете си за изграждане на град с нулеви въглеродни емисии

10:26 | 11.01.21 г.

Цените на петрола се понижават в началото на седмицата, засегнати от подновените опасения относно глобалното търсене на гориво на фона на блокадите заради коронавируса в Европа и новите ограничения на движението в Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, където броят на заразените рязко се увеличи, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,38%, до 55,22 долара за барел, след като миналата седмица се повишиха до 56,39 долара, най-високото ниво от 25 февруари 2020 г. Брент поскъпна през предходните четири сесии.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,98% до 51,73 долара за барел, като стойността му достигна  до най-високата си стойност за почти една година в петък.

В континентален Китай властите отчетоха най-голямото ежедневно увеличение на броя на заразените с коронавирус от пет месеца насам, което принуди 11 милиона китайци да бъдат блокирани в провинция Хубей, в близост до Пекин.

Столицата на провинцията и епицентър на новото огнище, е блокирана, като властите забраниха на хората да напускат границите й, в опит да овладеят разпространението на вируса.

Понастоящем по-голямата част от Европа е под строги ограничения със забрани за пътуване, затваряне на училища и работни места.

„Сортът Брент се представя слабо, след като престолонаследникът Мохамед бин Салман разкри бъдещето на Саудитска Арабия отвъд петрола, а Ирак увеличи цените си за продажбите на суров петрол в Азия през февруари“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Саудитският престолонаследник разкри плановете си за изграждане на град с нулеви въглеродни емисии. Това ще е първият мащабен строителен проект в знаковата бизнес зона на стойност 500 милиарда долара NEOM, която е замислена да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света.

И все пак загубите в цените на петрола бяха ограничени от плановете на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да обяви тази седмица пакет за трилиони долари за облекчаване на вируса, които ще бъдат финансирани чрез по-големи заеми.

Цените на суровината бяха подкрепени от обещанието на Саудитска Арабия миналата седмица за доброволно намаляване на добива на петрол от 1 милион барела на ден през февруари и март, като част от сделка на повечето производители от ОПЕК+ да поддържат производството стабилно по време на новите блокади.

* Информацията е актуална към 09:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
fallback