IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите от Reddit се прицелиха и в среброто

Операцията Silversqueeze обаче е много рискована и може да завърши с пълно фиаско

15:23 | 01.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Хиляди потребители на форума Wall Street Bets в платформата Reddit успяха да подплашат спекулантите – продавачите на късо на акции като Gamestop през последните няколко седмици. Сега много инвеститори очевидно следват призива да се залага масово на нарастващите цени на среброто. В понеделник среброто поскъпна с над 8 процента до осемгодишен връх от 30,03 долара за тройунция (около 31,1 грама).

Само от края на миналата седмица цената на среброто се е увеличила с около 15 процента. Акциите на сребърните мини също са поскъпнали значително: цените на книжата на компании като Pan American Silver или First Majestic са достигнали двуцифрен процентен темп на ръст. Освен това инвеститорите масово купуват индексни фондове, които проследяват цената на среброто едно към едно, пише германският Handelsblatt.

IShares Silver Trust, най-големият сребърен борсово търгуван фонд (ETF) в света, наскоро отчете приток от над 900 милиона долара за 24 часа. Изглежда, че физическото сребро също е търсено: онлайн търговците в САЩ отчитат значително повишено търсене. A някои от тях са спрели да приемат нови поръчки.

Германските търговци на благородни метали също отчитат голямо търсене. Един от тях пише на Handelsblatt, че много поръчки са получени онлайн, включително малки, което предполага, че зад тях стоят частни инвеститори. „Среброто е на фокус, девет от десет поръчки в момента се въртят около този метал“. Друг търговец потвърждава: „Физическият материал е оскъден, а търсенето е голямо - от седмици насам. Но последният прилив влоши ситуацията на пазара. Лудост!", коментира той.

Инвеститорите следват план, публикуван миналата седмица в подфорума на Reddit Wall Street Bets. Там един потребител съветва да се инвестира еднакво в сребърни ETF-и и във варанти, които се възползват непропорционално от нарастващата цена на среброто. Закупуването на физическо сребро също било опция.

Причината: големи банки като JP Morgan залагат масово на падащи цени на среброто, твърди авторът на Reddit. Ако достатъчно частни инвеститори залагат на обратното, те биха могли да поставят банките на колене и да изпратят цената на среброто „на луната“, гласи неговата теза. Тези призиви се разпространиха в социалните мрежи под хаштага „Silversqueeze“.

Данните от американския регулатор на стоковите фючърсни пазари CFTC все още не предполагат необичайно високо ниво на къси залози. Всички основни участници на пазара, които търгуват с фючърси на Нюйоркската стокова борса, трябва да разкрият позицията си пред CFTC, а органът публикува данните веднъж седмично.

По правило на фючърсните пазари броят на късите залози надвишава броя на залозите на нарастващите цени на среброто. Една от причините за това: Много банки имат големи физически запаси от сребро във финансовия център на Лондон, най-важният търговски център за благородния метал. Те могат да хеджират този ценови риск със залози на късо на фючърсната борса в Ню Йорк.

Понастоящем броят на залозите на късо на среброто в Ню Йорк възлиза на около 20 хил. нетни договора. В историческо сравнение това не е особено екстремно позициониране. В началото на 2020 г. броят на нетните къси позиции беше около 28 хил. – и тогава нямаше спекулативна атака срещу късите позиции.

Волфганг Вржесниок-Росбах, експерт по благородни метали и ръководител на консултантската фирма Fragold, потвърждава, че много финансови институции са намалили значително спекулациите си със суровините след финансовата криза. Вярно е, че големите банки като JP Morgan заемат къси позиции на фючърсния пазар. Това обаче обикновено се случва от името на клиентите. Търговията със собствени активи е намаляла значително през последните години. В допълнение, видимите отворени къси позиции на финансовите институции на фючърсния пазар в Ню Йорк могат да бъдат покрити от физически акции или дълги залози на други фондови борси като Лондон, без това да се вижда веднага, отбелязва експертът.

Поглед към подробните данни на CFTC показва, че т. нар. Short Squeeze не е много вероятен, т.е. паническа ликвидация на късите позиции на стоковата фючърсна борса, тъй като по-голямата част от късите позиции се държат от търговски участници на пазара. Те включват например сребърни мини, които продават продукцията си предварително, но също така и индустриални компании, които държат физическо сребро на склад поради своя бизнес модел и хеджират ценовите рискове на фючърсните пазари.

Втората голяма група на продавачите на късо на среброто са така наречените суап дилъри. Те включват мениджъри на активи, които предлагат сребърни ETF. Те също купуват физическо сребро от името на клиенти и хеджират пазарните ценови рискове на фючърсния пазар. Така че и двете групи притежават физическо сребро и следователно не са принудени да ликвидират мащабно своите къси позиции.

Изводът е, че групата хедж фондове и спекулативните финансови инвеститори, към които се прицелват търговците от Reddit, се възползват от покачващите се цени на среброто. Като цяло те залагат значително повече за покачване, отколкото за спад на цените на среброто. Възможно е изолирани хедж фондове да бъдат изненадани от тълпата в Reddit. Но за инвеститорите ще бъде трудно да предизвикат ценова експлозия като тази на Gamestop.

Не за първи път някой се опитва да повиши цената на среброто. В средата на 70-те до 1980 г. братята Нелсън и Уилям Хънт успяха да увеличат цената на среброто от около два долара до 49 долара. Те закупиха хиляди тонове физическо сребро, а също така заложиха на кредит на нарастващите цени на фючърсните пазари.

Но спекулациите завършиха с фиаско за братята Хънт. Борсовият регулатор ограничи възможността за залагане на покачващите се цени за една нощ. Цената спадна рязко, банките отказаха на Хънт допълнителни кредитни линии, а братята бяха принудени да хвърлят физическото си сребро на пазара. Експлозията на цените беше последвана от години на депресия на пазара на сребро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
jdreboj
преди 3 години
Ей и вие ли влезнахте на копи пейст фейк вълната, никой не си прави труда да прави рисърч в днешно време. Reddit да не са терористична групировка, че се 'прицелват' в нови мишени всяка седмица. Я се осъзнайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Късно е вече, който взел-взел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още