fallback

Цените на петрола достигнаха 13-месечен връх*

Стойностите за месец напред и за двата договора растат за седма поредна сесия, което е и най-дългата поредица от януари 2019 г.

10:28 | 09.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола продължават да вървят нагоре, достигайки 13-месечен връх във вторник, след като намаляването на добива от водещи производители и оптимизма за възстановяването на икономиката подкрепиха пазара.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент за април поскъпват с 0,7% до 61,12 долара за барел.

От своя страна, контрактите за сорта West Texas Intermediate crude (WTI) за март прибавят 0,8% до 58,42 долара за барел.

Както за Брент, така и за WTI стойностите са най-високите от януари 2020 г. насам. Цените за месец напред и за двата договора растат за седма поредна сесия във вторник, което е и най-дългата поредица от януари 2019 г., съобщава Ройтерс.

Допълнителните съкращения на доставките от водещи производители като Саудитска Арабия през февруари и март, в допълнение към съкращенията на производители в страните от ОПЕК и техните съюзници, свиват още повече доставките и балансират международните пазари.

Инвеститорите също така залагат големи надежди и на възстановяването на търсенето, когато ваксините срещу коронавируса започнат да показват ефект. Слабият долар също така помага за стимулирането на цените на суровините.

„Напредъкът при американските стимули и оптимизмът около разпространението и ефекта от ваксините в остатъка от 2021 г., както и малко по-слабият долар помагат за виждането (за възстановяване)“, въпреки разпространението на южноафриканския вариант, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег на Аxi.

Той също така предупреди, че според него в момента цената както на Брент, така и на WTI е леко завишена. „Макар че оставам малко предпазлив относно настоящите стойности, средносрочната и дългосрочната прогноза за търсенето са добри“, допълни той.

Инвеститорите очакват и публикуването на седмичните данни за американските резерви по-късно през седмицата.

По всяка вероятност запасите от суров петрол и бензин в САЩ са се увеличили миналата седмица, а тези на дестилат са намалели, показва предварително проучване на Ройтерс от понеделник.

*Информацията е актуална към 9:30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
fallback