IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът в търсенето на електромобили подкрепя цената на лития

Пандемията е била точката на нулиране на пазара, който ще страда от недостиг заради превеса на търсенето над предлагането, според анализатори

21:00 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на лития се покачват, което поражда опасения на фона на ограничените доставки за метала, прилаган основно в производството на батерии за електрическите превозни средства.

Китайските цени за лития се повишават от началото на годината. Литиевият карбонат, съединение на метала, което се използва в батериите, които захранват по-голямата част от парка електрически автомобили в Китай, поскъпва с 68% от началото на годината до 11 250 долара за метричен тон, според Benchmark Mineral Intelligence, пише Wall Street Journal.

Ценовият ръст бележи рязък обрат за лития. Вълната от инвестиции в нови мини до 2018 г., водена от прекомерни очаквания на търсенето на електрически автомобили, създаде пренасищане на пазара, което понижи цените.

Анализатори и производители обаче казват, че пандемията е точката на нулиране на пазара. Поетапното отваряне на икономиките отприщи задържаното търсене на електрически автомобили, което намали запасите от излишния метал. Правителствата по света пък обещават излизане от рецесията със заявки да инвестират в проекти за чиста енергия.

„Цялата динамика е напълно променена“, коментира Дейвид Арчър, главен изпълнителен директор на Savannah Resources, която се стреми да разработи първата голяма литиева мина в Западна Европа. Автомобилите, задвижвани с батерии, някога се считаха за нишов продукт. Сега обаче те се разглеждат като бъдещето на транспорта, осигуряващо солидно бъдещо търсене на литий, допълва Арчър.

Продажбите на електрически превозни средства в Китай се утрояват през януари на годишна база, В Европа продажбите на автомобили с алтернативно задвижване, които включват тези, които използват батерии, хибриди и биогорива, засенчват продажбите на автомобили с дизелов двигател за първи път през третото тримесечие на 2020 г. и сега представляват една трета от продажбите на нови автомобили, според данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Правителствените стимули са благодат за търсенето на литий, казва Скот Яръм, който ръководи ценообразуването на батериите в S&P Global Platts. Някои европейски правителства предлагат субсидии на купувачите на електрически автомобили, а президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да построи половин милион зарядни станции, адресирайки основната грижа, пред която са изправени купувачите: да заседнат без електричество на километри от точка за включване.

„Нещата, които трябва да се променят при електромобилите, преди потребителите да започнат да преминават към тях, са издръжливост, време за зареждане и разходи“, посочва още Яръм.

Балансът на търсенето и предлагането на литий се наруши и доведе до дефицит през 2020 г. за първи път от години, според стокови анализатори в CRU. За 2021 г. компанията прогнозира търсенето на литий да достигне около 450 хил. метрични тона, което ще надхвърли предлагането с около 10 хил. метрични тона.

„Ще откриете, че в момента във всяка експлоатационна мина има знак „Разпродадено“, коментира Арчър. „През следващите години ще има някои лоши моменти, в които ще има недостиг на производство на литий“, прогнозира той.

Миннодобивните компании инвестират сериозно в нови проекти, тъй като цените на лития в световен мащаб растат от 2018 г. Доставките идват предимно от мини в Австралия, които изкопават минерал, наречен сподумен, който съдържа литий, както и от доставчици, които добиват литий в Чили и Аржентина.

Намаляващите цени до 2018 г. разубеждаваха новите инвестиции, което може да доведе до още по-голям недостиг в бъдеще. Нов скок на цените може да отприщи нова вълна на инвестиции и добив.

„Има много малко инвестиции във веригата за доставки“, посочва Каспар Роулс, ръководител ценови оценки в Benchmark. „Въпреки че от известно време казваме, че търсенето расте, всички гледат вчерашната цена“, допълва той.

Неговата фирма очаква световните цени на литиев карбонат и хидроксид да достигнат рекордни стойности от около, съответно, 16 100 и 18 800 долара за метричен тон през 2024 г.

Повишаването на цените вероятно ще привлече нови инвеститори, които залагат на глобалния тласък към екологични технологии, казва Джеймс Джери, анализатор в CRU. Миннодобивните компании обаче трябва да бъдат предпазливи, ако искат да поддържат високи цени, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още