IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване ОПЕК+ да запази ограниченията в добива*

Евентуално решение за увеличаване на добива може да бъде отложено до срещата през май

10:33 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поскъпнаха, компенсирайки част от загубите от предходната сесия на фона на очакванията, че ОПЕК и нейните съюзници ще вземат решение за ограничаване на производството по време на срещата си по-късно днес, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху суровия сорт Брент повишават цената си с 1,07% до 63,41 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 1,08% до 59,80 долара.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия и Казахстан (ОПЕК+), ще се срещат по-късно в четвъртък, за да обмислят варианти дали да удължат настоящите ограничения в производството или да предприемат постепенно увеличение.

„По-вероятният резултат от срещата е да не се предприемат значителни промени в добива“, коментират от Eurasia Group.

Според анализаторите предпазливостта на ОПЕК+ сигнализира, че евентуално решение за увеличаване на добива ще бъде отложено до срещата през май.

Намаляването на прогнозата за възстановяване на търсенето на петрол с 300 хил. барела на ден също натежа върху цените и увеличи вероятността срещата да приключи с удължени ограничения.

В сряда техническият комитет, който съветва страните производителки на петрол, не даде официална препоръка, съобщиха трима източници от ОПЕК +.

Към момента Групата е ограничила производството с малко над 7 милиона барела на ден, за да подкрепи цените и да намали свръхпредлагането. Саудитска Арабия предприе допълнителни съкращения от още 1 милион барела на ден.

Намаляването на производство беше реакция след избухването на коронавирусната пандемия, превърнала се в най-голямата глобална здравна криза през последния век, която сви търсенето на петрол и горива.

Президентът на Франция Еманюел Макрон в сряда вкара страната си в нова блокада и заяви, че училищата ще бъдат затворени за три седмици, за да се справи страната с третата вълна от заразени с COVID-19, която заплашва да препълни болниците.

* Информацията е актуална към 09:35 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още