fallback

Графика на деня: САЩ потребяват най-много природни ресурси за една година

Ако гражданите на света живееха като тези на САЩ, щяха да са необходими пет планети, за да се задоволи глобалната нужда от ресурси всяка година

18:43 | 25.04.21 г. 5

Ако гражданите на света живееха като тези на САЩ, щяха да са необходими пет планети, за да се задоволи глобалната нужда от ресурси всяка година.

Ресурсите включват излъчените емисии, полезните изкопаеми, както и дървесина, риба, месо, земя за селскостопански нужди и други, пише Statista.

Тези данни се подчертават ежегодно от неправителствената организация Global Footprint Network, която изчислява на коя дата населението на Земята е изразходвало колективно ресурсите за една година и започва да живее „на кредит“.

Заради пандемията от коронавируса миналата година този ден настъпи доста по-късно от обичайното – на 22 август 2020 г. През 2019 г. това се случи на 29 юли.

Датата, на която населението на планетата ще е изчерпило годишните ресурси за 2021 г., още не е публикувана.

Най-голям дял в изтеглянето на тази дата по-рано през годината имат индустриализираните държави. Катар, Люксембург и Обединените арабски емирства всъщност са дори по-големи консуматори на ресурси и от САЩ. Начинът на живот в тези страни би изразходвал между 5,5 и 9,1 планети, ако целият свят живее по този начин. Заради малкия брой на населението обаче влиянието им върху изчерпването на световните ресурси е по-малко в сравнение с развитите страни с голямо население, като САЩ.

Ако начинът на живот по света е като на други индустриализирани държави в Европа и Азия, биха били необходими между четири и 2,5 Земи за една година. Китайският жизнен стандарт означава, че ще бъдат изразходвани 2,3 планети.

За Индонезия местният ден, в който се изчерпват годишните ресурси, почти съвпада с календарната година, т.е. това е една от малкото страни, които използват приблизително толкова ресурси за една година, колкото Земята може да предостави.

Хората в няколко държави изразходват по-малко ресурси за година, например Индия, където еквивалентът на 0,7 Земя е бил използван през 2019 г.

Земя

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
fallback