fallback

Петролът продължава ралито до близо 70 долара за барел след спад на запасите*

Целите за ваксинации в САЩ и отпадането на ограниченията във Великобритания компенсират опасенията за кризата в Азия

10:15 | 05.05.21 г.

Петролът продължава ралито, след като запасите в САЩ се свиха и инвеститорите приветстваха отпадането на мерките за пътуване в САЩ и Европа, което ще подпомогне търсенето, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 2,8% до 69,45 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,81% до 66,22 долара за барел.*

Фючърсите върху бензина достигнаха най-високото ниво от юли 2018 г.

петрол

Американският петролен институт съобщи, че запасите на суров петрол са намалели със 7,69 милиона барела миналата седмица. Ако бъде потвърдено от правителствените данни в сряда, това ще бъде най-големият спад от края на януари. Докладът на петролния институт също показва понижение на запасите на бензин и дестилат.

Подкрепяйки перспективите за по-силна консумация на петрол, САЩ си поставиха нова цел - 70% от възрастните в САЩ да получат поне една доза от ваксината срещу коронавирус до 4 юли.  В същото време премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че правилата за блокиране на страната му ще бъдат премахнати до седем седмици. Това компенсира опасенията относно по-слабото търсене в засегнатата от вируси Азия, включително ключовия вносител Индия.

Цената на фючърсите върху американския петрол се повиши с повече от една трета тази година, на фона на голямото рали при суровините, което тласна индекса на Bloomberg Commodity Spot до най-високо ниво от почти десетилетие.

Инвеститорите очакват, че нарастващото търсене на ваксини и по-голямата мобилност в ключови икономики ще свият запасите от суровини и ще подкрепят по-високите цени. Това означава, че петролът увеличава ръстовете си през последните седмици дори на фона на сериозата криза с вируса в Азия.

„Възстановяването винаги е неравномерно и сега започваме да виждаме, че се увеличават повече положителни фактори, което подклажда надежди за още по-силно нарастване на търсенето в средносрочен план“, коментират анализатори.

Докато САЩ и Европа планират отваряне на икономиките си, кризата с Covid-19 в Индия все още може да се влоши, като някои изчисления предвиждат броят на смъртните случаи да се удвои. Вносът на петрол в страната може да спадне с над 1 милион барела на ден до 3,1 милиона през следващите седмици, според Kpler.

*Информацията е актуална към 09:22 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 06.09.22 г.
fallback