IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каучукът ще продължи да поскъпва на фона на силното търсене на автомобилни гуми

Недостигът на работна ръка и заразите по дърветата в сектора продължават да притискат предлагането, посочва най-големият производител на каучук в света

22:28 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Тайландската компания Sri Trang Agro-Industry Pcl., най-големият производител на каучук в света, не очаква да отчете излишък на суровината през тази година, докато търсенето се възстановява, а предлагането остава засегнато от недостига на работна ръка в сектора и заразите по дърветата, съобщава Bloomberg. 

„Тъй като това е годината на възстановяване на индустрията на автомобилните гуми, търсенето ще нараства, докато предлагането ще остане стабилно, така че цените трябва да се увеличават“ стига да няма повече смущения в световната икономика, посочва Веерасит Синчареонкул, изпълнителен директор на Sri Trang. „В миналото предлагането нарастваше с по-бързи темпове от търсенето, но тази година предлагането расте много по-бавно“, добавя той.

Търсенето на каучук ще се увеличи с от 5% до 7% през 2021 г., докато ръстът при предлагането ще бъде ограничен до 2%, смята Веерасит.

Нарастващото търсене на автомобилни гуми в резултат на възстановяването на продажбите на автомобили и премахването на ограниченията при пътуванията е основният двигател за ръста при цените, тъй като 80% от предлагането отива за производство на гуми.

Търсенето на гумени ръкавици се очаква да продължи да се увеличава и след пандемията от коронавирус, тъй като развиващите се икономики разширяват достъпа на хората до здравни услуги, добавя Веерасит.

Недостигът на работници при производството на каучук, причинен от пандемията, и гъбичните заболявания по дърветата в страни-производителки като Индонезия, ще продължат да притискат добива през тази година, предупреждава още ръководителят на Sri Trang.

Притесненията около недостига на каучук в Европа и САЩ до голяма степен произтичат от логистичните проблеми, свързани с корабоплаването и недостига на контейнери, посочва Веерасит.

По неговите думи няма признаци за недостиг на каучук в Китай, най-големия потребител на суровината в света, но ако възникне подобен проблем, това ще окаже значително въздействие върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още