IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява след най-лошата седмица от октомври

Засилването на разпространението на коронавируса накара Goldman Sachs да понижи прогнозата си за икономическия растеж за Китай

10:29 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола продължава да се понижава след най-лошата си седмица от октомври насам, тъй като влошаването на пандемията от Covid-19 предизвика безпокойство относно краткосрочните перспективи на търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 2,49% до 66,64 долара за барел, след като миналата седмица понижиха цената си с почти 8%. Фючърсите върху сорта Брент понижават цената си с 2,32% до малко над 69 долара за барел.*

Увеличаването на броя на случаите на новозаразени с коронавирус накара Goldman Sachs Group Inc. да понижи прогнозата си за икономическия растеж за Китай, който наскоро завърши програмата за масово тестване на населението на Ухан - първоначалния епицентър на пандемията, след появата на нови случаи. Броят на заразените се е увеличил и в САЩ и Тайланд.

Укрепването на долара също намалява привлекателността на суровини като петрола и златото. Валутата запази ръстовете си след поскъпването в петък след силни данни за заетостта в САЩ, които подхраниха залозите, че Федералният резерв може да започне да затяга политиката си.

"Черното злато" се сблъска с доста силен насрещен вятър през този месец, тъй като бързо разпространяващият се делта вариант на вируса обхвана целия свят, което доведе до подновяване на ограниченията за движение в някои региони и съвпадна с увеличаването на производството от ОПЕК+. Международната енергийна агенция ще предостави актуализирани данни за пазара в четвъртък.

В същото време ОПЕК+ ще прави ежемесечни увеличения на доставките с 400 хил. барела на ден от август и ще продължи, докато цялото му производство, спряно по време на пандемията, бъде възстановено. Въпреки че последното влошаване на ситуацията с Covid-19 помрачава перспективите, очакванията са пазарът да може да поеме допълнителните барели заради увеличаване на търсенето.

Китайските власти в Ухан приключиха тестовете на 11,3 милиона души, обхващащи по-голямата част от населението на града, съобщиха властите в неделя. В САЩ броят на новите случаи нараства средно до над 100 хил. на ден, връщайки се до нивата на зимния ръст преди шест месеца.

Goldman понижи прогнозата си за годишния ръст на брутния вътрешен продукт за Китай до 8,3% от 8,6%, като очаква, че правителството ще се справи с епидемията след около месец. В същото време икономическите рискове се увеличават, като производствената инфлация отново се ускори и основните потребителски цени се повишиха с най-бързия темп от 18 месеца.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още