fallback

Ограничените доставки изпратиха цените на газа в Европа до нови рекорди

Спирания на производството в Северно море влошават недостига, точно когато цените в САЩ и Азия растат заради притесненията около урагана “Айда”

20:33 | 01.09.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Намалени доставки само месец преди началото на отоплителния сезон в Европа изправиха цените на природния газ и въглеродните фючърси до нови рекорди.

Спирания на производството в Северно море влошават недостига, точно когато цените в САЩ и Азия растат заради притесненията около урагана “Айда” и риска да затрудни доставките на втечнен природен газ (LNP).

Междувременно фючърсите на въглерода поскъпват, тъй като високите цени на газа карат производителите на ток да горят по-скъпите откъм емисии въглища.

“Намираме се в рекордна серия”, посочва Тим Партидж, ръководител на звеното за енергийна търговия към DB Group Europe. “Някои прекъсвания бяха отложени за тази година заради ограниченията за Covid-19 и тези забавяния имат ретроспективен ефект сега, в най-лошото възможно време”, допълва той. 

Европа няма много време, за да запълни изпразнените си хранилища преди началото на отоплителния сезон през октомври. Запасите са на най-ниското си ниво от над десетилетие след студената последна зима, а доставките от водещия производител Русия също са ограничени.

От “Газпром” заявиха миналия месец, че са изправени пред рекордно търсене както от чужбина, така и от дома. Като се има предвид сегашния темп на зареждане на хранилищата, Европа може да не е готова да напълно да възстанови резервите преди отоплителния сезон, посочиха от компанията в позиция в сряда.

 Бенчмарковите европейски газови фючърси, търгувани в Нидерландия, поскъпнаха с 5,2% до 52, 95 евро за мегаватчаса - абсолютен рекорд, но в крайна сметка завършиха сесията със спад от 0,2%, след като от ОПЕК и съюзници потвърдиха плануваното увелочение на добива. Цената на газа с доставка през следващия месец пък поскъпна с 5,3%.

Прекъсванията на добива в Северно море се увеличават, тъй като инфраструктурните оператори най-накрая могат да извършат операции по поддръжка, които са отлагали заради коронавируса.

Терминалът Perenco Bacton, както и газовото поле “Сигнъс”, и двете във Великобритания, трябваше да спрат работа заради непланирана поддръжка. В Норвегия, най-големият доставчик на Европа на газ след Русия, капацитетът на редица обекти ще бъде намален на етапи през идните дни. 

В същото време високите газови цени повишават стойността и на тока, и на емисиите на континента. Цената на разрешенията за въглерод поскъпнаха до рекордните 61,1 евро за тон в сряда, преди да поевтинеят след това, приключвайки със спад от 1,1%.

Горенето на въглища е по-изгодно за производство на електричество спрямо газа за четвъртото тримесечие.

“Затягането при енергийния комплекс, особено при газа, продължава да оказва подкрепа на въглеродните цени”, коментират от Redshaw Advisors в доклад, публикуван във вторник. 

Биковете ще водят енергийния пазар поне до първата половина на септември, смята Партридж. “В края на месеца пазарът ще гледа къде се намираме по отношение на нива на съхранение и това ще определи посоката”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
fallback