fallback

Цената на алуминия мина прага от 3 хил. долара за първи път от 13 години

Проблемите с доставките ще тежат върху индустрията и през по-голямата част от следващата година, очакват от бизнеса

10:44 | 13.09.21 г. 9
Автор - снимка
Създател

Цената на алуминия достигна 3000 долара за тон в Лондон за първи път от 13 години на фона на очакванията, че проблемите при доставките ще останат налице, а търсенето ще расте, съобщава Bloomberg.

Металът продължи да поскъпва в понеделник, след като цената му се повиши с 15% през последните три седмици. Китайското производство е надолу заради усилията на страната да намали емисиите и да спести енергия. Превратът в Гвинея, която е производител на боксит, пък създаде тревоги за доставките на суровината, необходима за производството на алуминий. 

Пред високи цени са изправени и заводите в Европейския съюз заради поскъпването на въглеродните кредити и електроенергията, посочват от Goldman Sachs Group Inc. 

“В Китай и все повече в Европейския съюз политическият риск за снабдяването с алуминий расте”, посочват анализатори на банката в бележка. Въпреки че те не виждат преврата в Гвинея като съществен риск за пазара на боксит като цяло, то тревогите остават налице, тъй като напрежението би могло да създаде още логистични проблеми. 

Проблемите с доставките ще тежат върху индустрията до края на тази и през по-голямата част от следващата година, показва проучване сред участниците в най-голямата среща на бизнеса с алуминий в света Harbor Aluminum Summit. Някои прогнозират, че възстановяването може да отнеме до пет години.  

Цената на алуминия поскъпва с над 1% до 2957,25 долара за тон в Лондон към 10 ч. българско време, след като преди това се търгуваше за над 3000 долара, което е и най-високата дневна цена от 2008 г. На пазара в Китай алуминият поскъпна с до 5,4% до 23 790 юана, което е най-много от 2006 г.

Акциите на Aluminum Corp. of China Ltd., най-големия преработвател в страната, поскъпнаха с до 12% в Хонконг в понеделник. Към 10 ч. цената е нагоре с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
fallback