fallback

Климатичните промени може да свият добива на царевица с една трета до 2030 г.

По-трудно може да стане отглеждането в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай

21:11 | 01.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световната реколта от царевица може а намалее с една трета до 2030 г. заради промените в климата, които разтърсиха традиционните модели за земеделие.

Това показва ново международно проучване, обединяващо различни организации, включително НАСА и Международният институт за приложен системен анализ, цитирано от Bloomberg.

Повишаването на температурата и промяната в моделите на валежи ще направят по-трудно отглеждането на царевица – основна съставка за храни и фуражи – в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай. а съкращенията в производството се очакват по-скоро от прогнозираното в сравнение с предишни изследвания.

„Дори и при оптимистичните сценарии за климатични промени, при които общностите прилагат амбициозни усилия за ограничаване на увеличението на температурите по света, световното земеделие е изправено пред нова климатична реалност“, посочва водещият автор на изследването Йонас Йегермайер. „И със свързаността на световната хранителна система ефектите дори в една част на производство на даден регион ще се усети по света“, допълва той.  

В същото време обаче реколтата пшеница може да се увеличи със 17% за същия период от време, тъй като затоплянето разширява обхвата на подходящите за отглеждането ѝ територии. Тези ръстове обаче се очаква да бъдат компенсирани до средата на века. Пшеницата също така понася по-добре увеличаващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата, въпреки че това може да е за сметка на хранителната ѝ стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
fallback