IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни, докато пазарът претегля инфлационните рискове*

Надеждите сред инвеститорите, че САЩ ще освободят допълнителни количества от своите стратегически резерви, успокояват ценовия ръст при петрола

09:57 | 11.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени запазват стабилни нива в четвъртък, след като се понижиха в рамките на предходната сесия. Основна причина за спада бях опасенията сред инвеститори и трейдъри относно ускоряващата се инфлация в САЩ, стимулирана от покачването на разходите за енергия, и надеждите, че това ще принуди американското правителство да освободи част от своите стратегически петролни резерви, за да ограничи ръста при цените, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,08 на сто до 82,57 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate нараства с 0,01% до 81,35 долара за барел.

През октомври потребителските цени в САЩ се повишиха с 6,2% спрямо същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда на САЩ в сряда. За сравнение - през септември цените се повишиха с 5,4 на сто. Ускорението през октомври е най-голямото от 1990 г. и увеличава доказателствата за натрупване на инфлационен натиск, тъй като компаниите успяват да прехвърлят по-високите разходи на потребителите.

петрол петрол

„Цените на суровия петрол се опитват да намерят опора след вчерашния спад, тъй като растящото ниво на инфлацията в Америка увеличава натиска върху администрацията на (президента на САЩ Джо) Байдън да използва стратегическите петролни резерви“, коментира Едуард Моя, старши анализатор в OANDA. „Енергийните трейдъри знаят, че освобождаването на такива резерви ще доведе само до краткосрочен ценови спад, който няма да осигури облекчение за американските потребители“, добавя той.

Байдън заяви, че е помолил Националния икономически съвет да работи за намаляване на енергийните разходи, както и с Федералната търговска комисия, която трябва да спре манипулирането на енергийния пазар, за да бъде овладяно ускоряването на инфлацията. Президентът на САЩ посочи, че неговият инфраструктурен план ще доведе до понижаване на цените.

Петролните запаси в САЩ нарастват през миналата седмица, докато тези на бензин и дестилати се свиват, съобщи Администрацията за енергийна информация в сряда (10 ноември). Запасите от суров петрол се повишават с 1 млн. барела в сравнение с очакванията на анализаторите за ръст от 2,1 млн. барела.

Освобождаването на резерви достигна 3,1 млн. барела, най-голямото от юли 2017 г.

* Информацията е актуална към 09:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още