IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще достигне ли цената на златото 2500 долара за тройунция?

Всички рафинерии работят с пълен капацитет, а поръчки се изпълняват с период един месец напред, посочи д-р Валентина Григорова-Генчева

21:40 | 08.03.22 г.
Ще достигне ли цената на златото 2500 долара за тройунция?

Дори да има спиране на военните действия, това няма да премахне веднага ефекта от наложените санкции, а тъй като се очакват и нови ограничения, а това само ще увеличава цената и търсенето на злато, посочи тя.

"Това което наблюдаваме в момента е абсолютно небивало – не говорим само за високия борсов фиксинг на златото, но и за една липса на наличност. Всички рафинерии работят с пълен капацитет, а поръчки се изпълняват с период един месец напред", посочи тя.

По думите ѝ, големите институционални поръчки се очаква да бъдат доставени през април и началото на май, докато при по-малките закъсненията са от три до четири седмици. Според Григорова-Генчева това до някаква степен това се дължи и на затруднения транспорт.

Европейските пазари са основните консуматори на инвестиционно злато в момента, като нивата надхвърлят предишни пикове от лятото на 2020 г. в разгара на кризата с коронавируса.

Валентина Григорова-Генчева прогнозира, че курсът няма да се успокои в близките седмици, както обикновено се е случвало исторически след избухването на войни.

"Конфликтът започна и сякаш никой не си даваше сметка първоначално за мащаба. Не се вижда реална воля или тенденция за излизане от тази клопка за световната икономика, дипломация", посочи тя. "Ако досега говорихме за краткосрочен пик в рамките на една сесия, вчера и днес забелязваме задържане на този пик и по мнение на анализатори може лесно да бъде надминат", коментира експертът.

Григорова-Генчева очаква златото да стигне цена от 2500 долара "без особени затруднения" и като аргумент за това увеличение посочи ръста на инфлацията и недостига на физически метал. Тя прогнозира, че при наличните очаквания за рецесия и дори стагфлация на световната икономика, златото само ще се повишава.

„В момента инвеститорите купуват на много високи ценови нива, но го правят за запазване на финансовите си средства, а не толкова като спекулация“, смята тя.

Григорова-Генчева напомни, че през последните пет години доходността на златото е 60%, като само за 2021 г. тя е 26%.

Запазват ли се ниски спредовете купува/продава? Има ли разпродажби с цел спекулация или печалба? Защо намаля добивът на  злато? Какво правят със златото си Русия и Китай? Какво е най-търгуваното инвестиционно злато, как се движи среброто, как затягането на политиките на централните банки могат да се отразят на пазара на злато може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още