fallback

Петролът рязко поевтиня заради сигналите за възможно увеличение на добива от ОПЕК

Брент поевтинява с над 10% на фона на коментарите на посланика на ОАЕ в САЩ

20:40 | 09.03.22 г. 1

Петролните цени се понижават с по над 10%, след като посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон заяви, че неговата страна „одобрява увеличеното на производството на петрол и ще апелират пред ОПЕК да се обмислят по-високи нива на добив“.

Цената на Брент се понижава с 10,24% до 114,9 долара за барел, докато тази на американския лек петрол West Texas Intermediate отчита спад от 9,60% до 111,8  долара за барел.

петрол

Изявлението на Юсеф ал-Отайба представлява сериозно развитие по отношение на динамиката на петролните пазари. Преди това лидерите на ОАЕ и Саудитска Арабия – единствените членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за които се смята, че разполагат със свободен капацитет – отказаха да разговарят с американския президент Джо Байдън, който е искал да обсъдят ситуацията в Украйна и възможността за увеличение на добива.

Във вторник Байдън подписа указ за забрана на вноса на енергия от Русия и на нови инвестиции в руския енергиен сектор, което доведе до поскъпване на фючърсите върху WTI до 124 долара за барел.

петрол2

ОПЕК увеличи производството си с 560 000 барела дневно през февруари, според ново проучване на S&P Platts, но Байдън призова картела да увеличи допълнително добива, за да облекчи пазарите.

Допълнително увеличаване на производството би представлявало нарушение на договореностите в рамките на ОПЕК, както и на гласуваните норми в пределите на по-широкия алианс ОПЕК+, където членува и Русия.

„ОАЕ са надежден и отговорен доставчик на енергия за световните пазари повече от 50 години и вярва, че стабилността на енергийните пазари е от голямо значение за глобалната икономика“, посочва от своя страна Юсеф ал-Отайба.

*Информацията е актуална към 20:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
fallback