fallback

Цената на газа в Европа расте заради спирането на главен транзитен поток в Украйна

Газът вече се търгува при цена от над 101 евро за мегаватчас в Амстердам

12:36 | 11.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се повишиха, след като руските транзитни потоци през една от ключовите входни точки в Украйна спряха, тъй като войната вече засяга физическите доставки на горивото, съобщава Bloomberg.

Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е обявил форсмажорни обстоятелства при транзита на руски газ, влизащ в украинската система през входната точка „Сохрановка", и от 11 май няма да приема газ през нея, тъй като нахлуващи руски войски са нарушили операциите в компресорната станция.

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата по рода си след започналата на 24 февруари руската военна инвазия в Украйна и доведе до рязко поскъпване на природния газ в Европа.

газ1

Руският газов гигант „Газпром“ отхвърли предложението на оператора на украинската мрежа за пренасочване на доставките към другата входна точка „Суджа“.

Цената на газовите фючърси на газовия хъб в Нидерландия поскъпват с над 6% след новината.

„Сохрановка“ обработва около една трета от руските газови потоци, влизащи в Украйна. Останалата част минава през „Суджа“, която е по-отдалечена от окупираните територии в Източна Украйна.

газ2

Говорител на „Газпром“ потвърди, че е получил известие от Украйна, но не е получил потвърждение за форсмажорни обстоятелства.

Доставките през „Суджа“ възлизат на 72 млн. куб. метра за сряда, по-високи от тези за вторник, но все още под общото количество за двете станции, според GTSOU. Потоците през Украйна до входната точка „Велке Капусани“ в Словакия, основният транзитен маршрут към Европа, също се очаква да се свият с 18%, до най-ниското им ниво от 30 април въз основа на данните от мрежата.

Към момента цената на газа в Амстердам достига 101,68 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
fallback