IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Египет ще подпишат споразумение за доставка на газ

Проект на сделката предвижда втечняване на израелски природен газ в египетските преработвателни заводи и последваща доставка в блока

23:06 | 03.06.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Египет ще подпишат този месец споразумение за снабдяване на блока с природен газ. Това е записано в проект на документ, видян от Bloomberg.

Двете страни и Израел са готови да се споразумеят за меморандум за разбирателство, когато председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посети Кайро по-късно този месец, според проектодекларацията.

Bloomberg по-рано съобщи, че подобна сделка ще включва втечняване на израелски природен газ в египетските преработвателни заводи, преди да бъде изпратен в ЕС.

Споразумението ще включва и мерки за предотвратяване на течовете на метан, мощен парников газ.

„Сигурността на доставките на газ е обща основна грижа“, посочва се в проектодокумента, който обаче все още подлежи на промяна. „Египет и ЕС ще работят заедно за стабилните доставки на газ за ЕС“, допълва се в декларацията.

Предложената сделка с Египет подчертава решаващата роля на страната за осигуряване на продоволствена и енергийна сигурност след нахлуването на Русия в Украйна. Лидерите на ЕС също така подчертават потенциала на африканските страни да предоставят не само втечнения природен газ, необходим за замяната на руските енергоносители, но и зелен водород през следващите години.

Блокът цели внос на 10 милиона тона водород от чужбина до края на десетилетието, същото количество, което регионът има за цел да произвежда сам.

Все пак има опасения относно въздействието върху климата, което тези нови споразумения ще имат, особено по отношение на емисиите на метан, които могат да бъдат 80 пъти по-мощни от въглеродния диоксид за две десетилетия.

Алжир, друга страна, с която ЕС иска да сключи споразумение за доставки на газ, има гигантско газово находище, което изпуска метан от близо четири десетилетия.

Египет, който ще бъде домакин на срещата на върха на COP27 за климата тази година, все още не е подписал глобалното споразумение за намаляване на емисиите от метан, към което се присъединиха над 100 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
hayyeeji
преди 1 година
heir energy exports are already seriously down in quantitative terms..https://hellodear.inhttps://teatv.ltd/dl-now/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Прав сте но във финансово е тройно по висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr.Bah
преди 1 година
Докато чакате Русия да фалира ще умрете от глад. Щом евреи ще продават газ ще почакате доста за ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
hayyeeji
преди 1 година
Часовникът тиктака за Руслямската джамахирия.Износът им на енергоносители вече е сериозно надолу в количествено изражение.Особено на природен газ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 1 година
Колко трябва да си ограничен за да имаш гарантиран и признат от всички пазар и заради самолюбие и имперски напъни да го подариш на конкурентите си ? Много ми хареса вчера новината как СА услужливо щели да заемат мястото на Русия на европейския пазар . Дет са вика - да ритнеш камбаната с финес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Часовникът тиктака за Руслямската джамахирия.Износът им на енергоносители вече е сериозно надолу в количествено изражение.Особено на природен газ, с 27% надолу за периода до май 2022 спрямо миналогодишният такъв.Когато започнат да падат и цените, ги чака майката на всички кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Супер-дупер-мега-еффффтин-газ-по-тръба кво станА с него ... ?! Спихна се ... :))) ... Иде реч за терминалът в Дамиета, без малко могат 7млрд кубика на година да втечняват , половината го използва Eni и си го карат в Италия. Вероятно договарят другата половина и възможност за разширение на инсталацията нататък. Малко по-малко ще ги изместят рашистите. "Капка по капка вир става." - народна поговорка. Това е един от възможните варианти за дългосрочен договор за нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още