IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qatar Energy ще си партнира с италианската Eni в разширяването на най-големия LNG проект

Първият газ от разширението на North Field East се очаква в началото на 2026 г.

15:12 | 19.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Qatar Energy подписа споразумение за партньорство с италианския гигант Eni в неделя за разширяването на най-големия в света проект за втечнен природен газ (LNG), предава Ройтерс.

По-рано този месец катарското дружество обяви сделка с TotalEnergies, припомня информационната агенция.

Главният изпълнителен директор на Qatar Energy Саад ал-Кааби коментира, че съвместното предприятие с Eni ще притежава 12,5% от разширяването на North Field East. Eni ще притежава 25% от съвместното предприятие, което ще даде на италианската група 3,12% дял в разширяването.

Кааби допълва, че първият газ от разширението на North Field East се очаква в началото на 2026 г.

Търсенето на втечнен природен газ нараства, тъй като Европа върви към отказ от доставките на руски газ заради войната в Украйна. Цените се покачиха до 14-седмичен връх в четвъртък, след като „Газпром“ намали доставките през най-голямата си тръбопроводна връзка към континента.

Планирано е Qatar Energy да обяви още един инвеститор в проекта в понеделник, допълва Bloomberg.

Очаква се китайските Sinopec и China National Petroleum Corp. да инвестират заедно с Exxon Mobil Corp. ConocoPhillips. Shell Plc също кандидатства да бъде част от разширяването. Qatar Energy се стреми да намери инвеститори за около 30% от проекта за разширяване.

Докато Exxon Mobil, ConocoPhillips, TotalEnergies и Shell вече са инвестирали в проекти за газ и втечнен природен газ в Катар, участието на Eni в проекта North Field East е първото на италианската фирма в производството на нефт и газ в Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех ... некоя форумна чeбурашка да се фърли на баламатума и да обясно защо Sinopec и China National Petroleum Corp. напуснаха матушката , родината на крадците на съдомиялни машини и детеубийци , и съвместно с Exxon Mobil Corp. ConocoPhillips. Shell Plc , все неприятелски държави с компрометирани валюти , ще се пънат за втечнен газ ... ?! А ребята ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още