IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 9-месечно дъно

Инвеститорите се насочват към долара като убежище

12:38 | 12.07.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото поевтинява, докато доларът се засилва отново преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ тази седмица, които ще оформят размера на следващото повишение на лихвите от Федералния резерв, предава Bloomberg.

Златото поевтинява до най-ниската си стойност в рамките на деня от над девет месеца, след като отбеляза четвърта поредна седмична загуба в петък. Инвеститорите, обезпокоени от перспективата за глобален икономически спад, се насочват към долара като убежище, който вече поскъпва с над 2% този месец.

Цената на златото изпитва сериозни колебания тази година, след като инвазията на Русия в Украйна предизвика рали на суровината до над 2000 долара за тройунция през март, но инерцията отслабна, след като перспективите за растежа и инфлацията се измениха. През последните седмици инвеститорите намалиха притежанието на подкрепени от златото борсови търгувани фондове.

Данните за щатската инфлация тази седмица може да засили решимостта на централните банкери от Фед да продължат с ново голямо увеличение на лихвените проценти по-късно този месец. Оценките на икономистите сочат, че показателят се е увеличил до 8,8% през юни на годишна база до нов 40-годишен връх.

Спот цената на златото се търгува на ниво от 1730 долара за тройунция към 11:33 ч. българско време, след като спадна до 1723,32 долара – най-ниското ниво от 30 септември насам. Индекса на Bloomberg Dollar Spot Index бележи ръст с 0,2%, а спот цените на среброто, платината и паладия са надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Не, недейте да търсите, ще ви помогна около 130-150 Евро на унция или "паднало" е с около +8%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Сега ни кажете каква е цената му в Евро и там пада ли?Хайде стига с този долар, тук в БГ получава и харчим в Лев/Евро!Това, че златото се търгува в $, не значи че губи стойност в други валути. Моля, кажете с колко е паднало в Евро?? Кажете ни например YTD как се движи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още