IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът да приключи седмицата с цена под 100 долара за барел

Търговията през седмицата бе белязана от нарастващи опасения за икономическо забавяне

08:51 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът е напът да приключи седмицата под 100 долара за барел за пръв път от началото на април след пореден епизод на волатилна търговия, белязана от нарастващи опасения за икономическо забавяне, съобщава Bloomberg.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate спадна под 91 долара за барел в четвъртък, изтривайки ръстовете си, отбелязани от началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари. В последствие той успя да се възстанови частично от спада. Фючърсите леко се повишават в петък, но американският бенчмарк все още е надолу с 8% за седмицата.

Към 8:29 ч. българско време фючърсите върху петрола сорт Брент са нагоре с 0,62 долара, или 0,63%, до 99,72 долара за барел, а върху WTI – с 0,28 долара, или 0,29%, до 96,06 долара за барел.

По план американският президент Джо Байдън трябва днес да пристигне в Саудитска Арабия като част от обиколката си в Близкия изток, само дни, след като последните данни за инфлацията в САЩ показаха, че тя се е ускорила до 40-годишен връх, основно заради по-високите цени на енергоизточниците. Китайската икономика в същото време се е разраснала с най-бавния си темп от избухването на пандемията в Ухан.

„Петролът се търгува до голяма степен спрямо решенията на Федералния резерв и влиянията, които те могат да имат върху унищожаването на търсенето и щатския долар“, казва Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. Пазарът след и увеличението на броя новозаразени в Китай и останалата част от света, добавя той.

По-силият долар и новозаразените от Covid-19 в Китай засилват натиска върху петрола тази седмица. Огнището в Шанхай явно се стабилизира, но властите въпреки това затварят части от града и жилищни квартали заради ръст на заразените.

Брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил само с 0,4% на годишна база през второто тримесечие на годината, което е най-лошото му представяне от първите три месеца на 2020 г., съобщи Националното статистическо бюро в петък. Икономиката плаща цената за политиката за нулев Covid на Пекин, която разчита на блокади и масови тествания за спиране на инфекциите.

Опасенията за забавяне на икономиката надделяват над натиска върху физическия пазар на петрола, отчасти заради намалените търговски потоци от Русия. Goldman Sachs Group каза, че пазарът „крещи“ затягане и че разпродажбите тази седмица се дължат на ниска ликвидност и технически фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още