IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъжната истина за Запада: Рецесията прави петролното ембарго срещу Русия работещо

В момента санкциите са в ущърб на потребителите, поше в коментар енергийният редактор на Ройтерс

11:16 | 17.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рецесията е факторът, която ще направи работещи санкциите срещу Русия в сектора на петролната индустрия, пише в анализ енергийният редактор на Ройтерс Джон Кемп. Разбира се, политиците в САЩ и ЕС няма да хвърлят нарочно икономиките си в рецесия, за да увеличат икономическия натиск срещу Москва. Но икономическите проблеми на Запад вече са все по-вероятни и това означава, че могат да бъдат очаквани още санкции срещу енергийния сектор на Русия през тази и 2023 година.

При рецесия Русия ще бъде ударена в две посоки - от ниските цени на петрола и ограничените количества, които ще бъдат покрити от алтернативните доставчици. По-евтините горива пък ще маскират цената на санкциите, плащана от потребители.

През 2021 година Русия е втора по обем на добива на петрол в световен мащаб с 536 млн. тона. Първи са САЩ със 711 млн. тона, а трети - Саудитска Арабия с 515 млн. тона. Добивът на руските компании се равнява на около 13% от световния.

Саудитска Арабия, държавите в Близкия изток и САЩ добиват близо до своя максимален капацитет и е трудно да се очаква съществено увеличение в краткосрочен период. И нито един от тези производители не изглежда готов да запълни недостига на пазара, причинен от липсата на руския петрол. Тоест при липсата на рецесия решаващи за пазара ще са количествата руски петрол, който в момента се продава в Азия и Близкия изток.

При икономическа криза, която да забави растежа, особено в САЩ, който е сред най-големите потребители на петрол в света, съществуващият капаците ще стигне и това ще позволи ограничаване на износа и приходите от петрол за Русия.

Според анализатора в момента санкциите срещу руския петролен сектор се отразява повече върху потребителите, отколкото върху икономиката на Русия. Това въобще не е изненада - историята показва, че петролното ембарго винаги повишава цените в краткосрочен период, дори и при наличие на алтернативни доставки.

Енергийният бойкот е работещ само и ако ограничава производствения капацитет - моментен и потенциален. Именно тогава енергийните източници от санкционираните страни се изместват от такива от страни без ограничения.

Подобни санкции не са изключение - още през 1642 година по време на гражданската война в Англия се забраняват доставките на въглища в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
"За бога братя, не купувайте", за да му е гадно на Путин! Ех, че го няма Тодор Колев, да получи отговор на "Как ще ги стигнем..." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
... и тогава звучеше малооумно! и не твърдеше точно това, което пишеш сега ! :):) твърдеше че са експериментални отрови, което не е верно ... а това че няма да спрат пандемията беше ясно от началото и много лекари го казваха, просто политиците са глууупави, защото са избирани от глууупави хора! ... и тук конспирация няма! ... Както и сега няма! Санкции са нужни, да не кажа закъснели с 8 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Хехее преди година и половина като пишех че псевдоваксините няма да спрат никаква пландемия и че с две дози няма да се приключи и че неинжектираните няма да могат да ходят на работа, пак бях голям конспиратор. Бавничко загрявате, плоскоглавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Oбичам България
преди 1 година
Прав си. Наскоро в Билдърбърг рептилите празнуваха успеха на плана си. Самолетите продължават да пръскат с препарати, отказващите да си сложат чип с ваксината и да се управляват през 5G мрежата. ХААРП отново е активен и причинява наводнения е Русия. Руснаците и техния президент-фараон-небесен пратеник са последната защита на хората от рептилите и техния пъклен план да намалят расата ни до 500 млн. 666 - числото на дявола - всичко се продава с неговия знак - на всеки баркод го има! Руските интернет *** неуморимо се борят срещу лошия запад и се възхищават на разрухата, която носи техния месия Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Искат заобиколно да ни кажат, че целта на цялото приключение е да сме по-бедни и да потребяваме по-малко, иначе казано AGENDA 2030. И за да могат да приглушават протестите, УЖКИМ го правим за да "наказваме Русия". Не, правим го точно за да постигнем предсказуемите резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още