IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски енергийни гиганти се радват на рекордни печалби

Секторът събира позитивите от скъпите петрол и газ, чиито цени се увеличиха заради голямото търсене и войната в Украйна

11:13 | 28.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейски енергийни гиганти се радват на рекордни печалби през второто тримесечие на фона на високите цени на петрола и природния газ. Бързото възстановяване на търсенето на горива след двугодишния застой заради пандемията от коронавируса и нахлуването на Русия в Украйна изнерви пазарите и доведоха до средна цена на петрола от над 110 долара за барел през второто тримесечие.

Shell дори изненада пазарните анализатори, съобщавайки за печалба в размер на 11,47 млрд. долара, докато прогнозите бяха за около 11 млрд. долара. През първото тримесечие компанията завърши с печалба от 9,1 млрд. долара, припомня Ройтерс.

Компанията обяви програма за обратно изкупуване на акции в обем на 6 млрд. долара, но няма да увеличи дивидента за акционерите, който остава 0,25 долара. През първата половина на 2022 година Shell вече изкупи акции за 8,5 млрд. долара. Финансирането на тази програма  дойде от продажбата на компанията на активи в САЩ на ConocoPhillips за сумата от 9,5 млрд. долара.

Рекордна е печалбата и за френския гигант TotalEnergie - 5,7 млрд. долара в периода април - юни, което е ръст от 2,6 пъти спрямо същия период на 2021 година, посочват от компанията. Увеличението се дължи на добри продажби на втечнен газ в Европа, при които има ръст от 22% на годишна база, както и увеличаване на работата на рафинериите. Приходите от продажбите на компанията се увеличават с 69% до 70,5 млрд. долара.

Ръководството прецени да увеличи размера на дивидента - с 5% до 0,69 евро за акция.

Високите цени на петрола и природния газ удвои и печалбата на австрийски гигант OMV през второто тримесечие. Компанията съобщи през юни за намаляване на доставките на руски природен газ, но преди това продажбите ѝ се повишават с над 100% до 14,8 млрд. евро, а печалбата също е рекордна - 2,94 млрд. евро, е видно от финансовия отчет.

Приходите от продажби за шестмесечието се увеличават със 124% на годишна база до 30,6 млрд. евро, а печалбата е в размер на 5,55 млрд. евро.

BP ще публикува своя отчет на 2 август, но очакванията са за ръст на приходите и печалбите, въпреки че компанията трябваше да се изтегли от руските си проекти.

Пазарите очакват и отчета на ExxonMobil, който ще бъде публикуван на 29 юли преди началото на сесията на фондовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Все повече съм разочарован от Шел. Уж много печелят, но снасят все така жалък дивидент, хубаво - изкупуват акции, ама каква ми е файдата на мене? В такъв момент когато имат изобилие от сухо, те ПРОДАВАТ активи, вместо да купуват. Дори в ръководството им са се промъкнали зелени талибани, които ще съсипят компанията. Дебна ги на трийсетина кинта ако може да стигнат като цена на акция, за да разтоваря. ВР вече ги разкарах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още