IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се готви за първо седмично повишение от месец*

Цените е по-вероятно да се увеличават, отколкото да намаляват, смята шефът на Shell

10:49 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се готви да запише първо седмично повишение от четири седмици насам след нов период на волатилна търговия, през който инвеститорите се двоумяха между признаците за затягане на пазара и страховете от икономическо забавяне, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,9% до 107,86 долара за барел. От своя страна, американският сорт West Texas Intermediate прибавя 1,1% към цената си до 97,47 долара за барел.

Цените е по-вероятно да се увеличават, отколкото да намаляват, тъй като затегнатите доставки по-скоро ще надделеят над рисковете за търсенето, посочи главният изпълнителен директор на Shell Бен фон Бюрден, след като в четвъртък компанията отчете рекордна печалба за второто тримесечие.

Седмично изменение на цената на петрола. Графика: Bloomberg

Фючърсите обаче все пак се готвят да отбележат два поредни месеца на поевтиняване за първи път от 2020 г., след като страховете за забавяне на икономиката разпалиха мечите настроения на пазарите. Във вторник стана ясно, че американската икономика се е свила с 0,9% през второто тримесечие, след като отбеляза спад от 1,6% през първото.

И макар цената на петрола да се раздели с немалка част от ръстовете, натрупани след началото на руската война в Украйна в края на февруари, стойността на американския сорт остава с 30% нагоре спрямо началото на годината. Поскъпването на енергийните продукти помогна за силните резултати през второто тримесечие на Shell и TotalEnergies, като се очаква тенденцията да продължи и при другите големи компании в сегмента.

Пазарът тества противопоставянето между рецесионните рискове и намаляването на търсенето, докато световната икономика се забавя, от една страна, и фундаменталното недостатъчно снабдяване, от друга, коментира Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management. „Възможният недостиг в снабдяването сигнализира предстоящи по-високи цени“, допълва той.

САЩ се надяват, че ще има добри новини от срещата на широката група ОПЕК+ следващата седмица, коментира високопоставен представител на администрацията на президента Джо Байдън. Срещата ще определи дали американският лидер ще получи допълнителните количества снабдяване на международния пазар, които поиска по време на посещението си в Саудитска Арабия в средата на месеца.

* Информацията е актуална към 10:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още