IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wintershall Dea започва добив от ново петролно находище край Норвегия

През пролетта компанията отписа активите си в "Северен поток 2"

17:30 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският енергиен гигант Winterhall Dea започва добив от ново петролно находище край Норвегия, съобщават от компанията. Wintershall беше един от западните акционери в "Северен поток 2". В началото на март тя отписа всички активи в проекта (на стойност около 1 млрд. долара) и съобщи, че се изтегля от всички съвместни руски проекти.

През второто тримесечие компанията записа забележителен ръст на печалбата от над 260% до 680 млн. евро на годишна база.

Петролното поле "Нова" се намира на около 120 километра северозападно от норвежкия град Берген в крайбрежието на Норвегия на дълбочина от около 370 метра. Според оценките то може да осигури нуждите на Берлин от петрол за следващите пет години, коментират още от Wintershall.

Компанията и Sval Energi имат дял от по 45% в "Нова". Третият акционер в проекта е Pandion Energy, който държи останалите 10 на сто.

Добитият петрол от находището ще бъде транспортиран през петролопровод до норвежката рафинерия "Монгстад". Природният газ пък ще бъде насочван към терминала край Сейнт Фъргюс в Шотландия.

Това е третото норвежко находище под морската повърхност, в което Wintershall Dea има дял. Очаква се до края на годината да започне работата в пълен обем и в другите две, което ще позволи на компанията да увеличи съществено доставките на петрол и природен газ в Европа, особено на фона на енергийната криза на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още