fallback

Графика на деня: Къде са най-високите данъци върху доходите

Данъкът на необвързан работник със средни доходи и без деца в Белгия е 43%, в Германия - 40%, във Великобритания - 25%, а в САЩ - 23%

16:44 | 25.03.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Едва ли има човек по света, който да си плаща данъците с удоволствие. Изкараните с труд от нас пари биват взети от група хора, за да ги разпределят за общественото благо. Понякога с данъците се правят хубави неща – държавни пътища, болници, училища, но също толкова често тези данъци отиват за издръжка на фалиращи сектори или за неработещи хора. Нерядко част от изкараните с пот наши пари биват буквално откраднати от някой политик или чиновник, отговарящ за тяхното справедливо преразпределение.

И ако данъците са като смъртта – неизбежни, то в различните страни се плаща различно ниво. Става ли дума за данък общ доход, той варира значително между различните страни и в много случаи зависи от доходите, семейния статут и множество други фактори.

Кои страни карат своите работещи да плащат най-високия данък общ доход? Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), един самотен работещ, със средна заплата, без деца, ще трябва да плати най-високия данък в Белгия - 42,8% от своите доходи.

След Белгия следват други страни със силно развити социални държави – Германия с 39,9% и Дания с 38,9%. Изненадващо, на четвърто място е Унгария, с 35%. Сериозен фактор за нейната позиция са високите ергенски данъци, които правителството на Виктор Орбан наложи като мярка за борба с ниската раждаемост.

Графиката показва в кои страни се плащат най-високи данъци от самотни работещи без деца:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
fallback