IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява леко в азиатската търговия

Натиск оказва преди всичко нарастването на добива в ОПЕК

09:32 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Котировките на петрола се понижиха в понеделник, след като нарастването на добива в Близкия изток надделя над понижението на американското производство и поевтиняването на долара в последно време, което по принцип дава тласък на цените на черното злато, съобщи Ройтерс.

Влияние над цените оказва и новината, че петролният картел ОПЕК е увеличил производството си през миналия месец. Според последните данни картелът е добил по 32,64 млн. барела на ден през април, което е ръст спрямо 32,47 млн. барела през март.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,27 на сто до 46,77 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол понижават стойността си с 1,05 на сто, или 48 цента, до 45,44 долара за барел.

Ликвидността е ниска поради почивния ден в много страни по случай Първи май. 

„По-слабият долар не успява да стимулира инвеститорите на пазара на суров петрол", коментира банка ANZ bank, посочвайки нарастването на добива в ОПЕК като основен низходящ двигател на цените.

Брентът се повиши с 3 долара или 6,69% през миналата седмица, което е четвърто поредно седмично повишение. През април цената на този сорт се е повишила с 21,5% и с около 45% от средата на февруари, когато беше достигнато рекордно дъно. За седмицата WTI отчита ръст в цената от 2,17 долара или 5,01%, което е четвърто поредно седмично повишение. За изминалия месец сортът поскъпва с близо 20%. 

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са се понижили с 11 до 332 броя миналата седмица, което е шестгодишно дъно. По същото време миналата година имаше 679 платформи.

Все пак анализаторите предупреждават, че пазарните условия остават слаби заради продължаващото пренасищане. Резервите в САЩ нараснаха с 2 милиона барела през седмицата до 22 април до рекордното ниво от 540,6 милиона барела, показаха данни на Администрацията за енергийна информация.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още