fallback

Експерти: Още търговци може да затворят след Нова година

Около 30% от търговските площи в столицата са празни, в други градове делът достига до 50%, казаха специалисти по време на Клуб Investor.bg

14:02 | 30.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Въпреки че постепенно намалява, процентът незаети търговски площи в големите градове у нас все още остава сравнително висок, като след Нова година може да се очаква още търговци да затворят различни свои обекти.

Това мнение изказа Асен Лисев, управляващ директор на консултантската компания MBL, по време на Клуб Investor.bg.

Средно за страната 30% от търговските площи стоят празни. В София пазарът е сравнително здрав в сравнение с градове като Пловдив, Стара Загора и Варна, където делът на свободните площи може да достигне до 50%, както е в Пловдив.

Наемните нива също намаляват – както в моловете, така и в главните улици в градовете. Появяват се много празни магазини.

В момента на Витошка има около 15 празни магазина, вероятно след нова година, когато приключи празничния сезон, ще затворят и други търговци, смята Лисев. Това е така, защото търговията в градовете се разсея заради новите търговски центрове, а няма достатъчно покупателна способност да поддържа всички тези търговски площи или поне да поддържа нивата на наемите.

В София в момента има около 211 хил. кв. м модерни търговски площи.

Строителството на търговски площи също продължава и в момента в процес на изграждане в София са три търговски центъра с обща площ от 123 хил. кв. м.

Малка част са замразени за по-добри времена, а други инвеститори се надяват в бъдеще да започнат още 257 хил. кв. м.

Вижте видеото от Клуб Investor.bg с Асен Лисев.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 06.09.22 г.
fallback