IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще разпредели близо 90 милиарда евро за селските райони до 2020 г.

Въпросът е дали България ще успее да защити над 3,2 млрд. евро от тези средства

16:17 | 09.03.12 г.
<p>
	Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България   Снимка: Investor.bg

В периода 2014 г. - 2020 г. за развитието на селските райони държавите от Европейския съюз се очаква да разпределят 89,895 милиарда евро, като правителствата тепърва ще договарят критериите по разпределението на този бюджет.

Това съобщи зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред агрофорума, посветен на финансирането на сектора от европейските фондове, организиран от Клуб Investor.bg.

Еврокомисията е начертала основните критерии, по които държавите ще защитават своята част от общия бюджет, като за България е важно да не падне под 3,2 милиарда евро от тези средства. Толкова бяха разпределени за селските райони през първия програмен период от 2007 до 2014 г. Ако е възможно ще се опита договарянето дори на повече пари, обясни още зам. министър Боянова.

Докато по първия стълб от Общата селскостопанска политика (ОСП), свързан с отпускането на директните плащания за фермерите, Европейската комисия представи подробно новото законодателство, по което държавите-членки вече постигнаха определено съгласие, то при втория стълб за селските райнони преговорите още не са започнали.

В представения от ЕК общ документ се казва, че предвидените близо 90 милиарда евро ще бъдат разпределени между държавите въз основа постигнати от тях общи критерии като осигурена заетост в селскосото стопанство, продуктивност на отрасъла, процент от БВП, размер на необлагодетелстваните райони, региони, които попадавт в екологичната мрежа НАТУРА и др.

Отделните правителства все още правят съответните изчисления по зададените от ЕК формули, затова и същинските преговори по разпределението на бюджета за селските райони тепърва предстоят, посочи Боянова. В тази връзка за България е важно да продължи да усвоява ускорено бюджета от първия програмен период, така че страната да успее да покрие европейските изисквания за развитие на селските райони, беше изтъкнато от експерти и специалисти по време на форума.

От името на бизнеса Диляна Славова, която е представител на българските браншови съюзи в Еворпейския икономически и социален съвет, припомни трудностите за нашите и румънски фермери, които през първия програмен период не успяха да се преборят с конкуренцията на фермерите от старите държави-членки, дължаща се до голяма степен и на огромната разлика в директните плащания между новите и стари членки на ЕС.

В преговорите по бюджета за следващия програмен период бизнесът ще настоява за гъвкавост при разпределението на ресурса и за възможност за коопериране на съседни държави-членки при усвояването на средствата от втория стълб, поясни Славова.

В бъдещите преговори българската държава ще отстоява и позицията си да не се налагат санкции при неизпълнение на бюджета от дадена държава-членка, както се залага в проектните документи. Според тези документи в случай, че през първите две години от програмния период има изоставане в усвояването, Еврокомисията предвижда орязване на бюджетите с определен процент, като целта държавите да бъдат стимулирани да спазват опредеелна финансова дисциплина.

Като сравнително нови държави-членки, които все още имат трудности по прилагането на евросубсидирането, България и Румъния ще настояват за отпадане на подобни санкции, поясни зам. министър Боянова.

Повече информация по дискусиите за бъдещите преговори с Европейската комисия вижте във видеото от форума, проведен на 5 март 2012 г. 




Клуб Investor.bg „Агробизнесът и еврофинансирането“ се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор и Евро Ферт АД

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още