fallback

Москов пренасочва ресурсите в здравния сектор за успех на реформата

Здравният министър представи елементите на концепцията си за промени в сектора пред Клуб Investor.bg

18:04 | 13.02.15 г. 2

Наличният ресурс в здравеопазването – финансов, кадрови, инфраструктурен, трябва да бъде пренасочен спрямо целите, а те са постигане на средноевропейските показатели за здравето на нацията, които са обозрими в края на мандата.

Това посочи в подробна презентация министър Петър Москов, който представи реформата в системата на здравеопазването пред аудиторията на Здравен дебат, организиран от Puls.bg и Investor.bg на тема „Неотложните проблеми в здравеопазването“*.

Става въпрос за снижаване на смъртността във всяка възрастова група, повишаване на работоспособността при активните икономически групи и увеличаване на средната продължителност на живота.

Новата концепция за реформа в здравеопазването, която е изготвил екипът на Петър Москов, ясно ще дефинира източниците, през които се финансира медицинска дейност, стана ясно от презентацията.

Беше потвърдено въвеждането на три пакета здравна помощ – базов, плащан от Здравната каса, допълнителен - с участие в доброволно здравно застраховане, и  спешен – изцяло ангажимент на фиска, който ще включва ясна дефиниция за състояние на спешност.

Предстои и изваждане на групи заболявания от болничната помощ и прехвърлянето им в извънболничната с оглед оптимизиране на публичните разходи.

За промените, които предстоят в Спешната помощ, за въвеждането на електронните обществени поръчки, за прогенеричната лекарствена политика и другите елементи на реформата „Москов“ вижте във видеото.

*Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
fallback