fallback

Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

Експрезидентът е скептик и за провеждането на Велико народно събрание

21:08 | 20.02.13 г. 47

"Аз не бих подкрепил идеята за 240 мажоритарни депутати, защото това ще означава хаос, възможност за манипулация и липса на перспектива". Това каза Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 година, в интервю за извънредно студио на бТВ.

Той заяви, че има други разумни идеи, които могат да бъдат обсъдени в рамките на диалог с протестиращите. „Но за това според мен сега вече ролята пада основно върху Президентството”, коментира експрезидентът.

Първанов каза още, че е много важно членовете на служебния кабинет да бъдат професионалисти, хора с висок авторитет в обществото, които никой да не заподозре, че ще се опитат да манипулират изборите.

“Служебният кабинет, освен оперативните задачи, които решава, има голямата ключова цел – подготовката на честни, прозрачни и демократични избори”, посочи Първанов.

От думите му стана ясно, че е скептично настроен за свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. “При тази разпиляност на политическия потенциал на партиите в политическото пространство, аз се съмнявам, че в едно Велико Народно събрание може да се събере конституционно мнозинство”, посочи той.

“Представете си, че проведем такива избори, свикаме Велико Народно събрание, което не може да произведе никакъв продукт, тогава катастрофата за политическата класа и за България ще бъде голяма”, допълни Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
fallback