fallback

Цачева: Недоволството на хората бе срещу монополите

Решението на парламента за референдума ще е в подкрепа на тезата "против", каза председателят на парламента

10:57 | 23.02.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Не успяхме да намерим баланса в управлението. Питала съм вече бившия министър на финансите (Симеон Дянков, б. ред.) защо трябваше да бъдем по-големи отличници и отговор не съм получила", признава в разговор за „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея въпросът, на който отговор няма, е защо дефицитът е трябвало да бъде 0,5% в края на 2012 г.

„В момента имаме не само политическа криза, но и криза на държавността“, казва още Цачева. По думите ѝ е много рано да бъдат направени изводи в момента и народното събрание ще продължава да работи, макар че дните му са преброени. 

Тя потвърди, че сред приоритетите е и Законът за енергийната ефективност, защото забавянето му може да доведе до санкции от Брюксел. Тя прогнозира, че приемането на този нормативен акт ще помогне да бъдат намалени и сметките за парно. Парламентът ще гласува и забрана за разпоредителни сделки с публични имоти по Черноморието.

Цачева обаче беше категорична, че управлението на ГЕРБ трябва да се оценява и в контекста на цялата европейска ситуация. „Единствената възможна политика, различна от тази на ГЕРБ, е увеличаване на дефицита", смята председателят на Народното събрание.

„Власт се дава от народа и когато народът иска да си я върне обратно, достойното и решителното поведение е това на премиера Бойко Борисов. Какво означава в една държава да се събудим всички ние с космически сметки да електричество?", попита риторично Цачева. И е категорична, че недоволството, което е извадило народа на улицата, е именно срещу монополите. 

С мнозинството на ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" парламентът ще гласува идната седмица решение, което ще потвърди волята на българския народ против изграждането на АЕЦ "Белене", поясни още Цачева, като разсея опасененията на представители на Синята коалиция, за това, че ГЕРБ клони към проекторешението, внесено от БСП, което е противоположно по смисъл. 

Припомняме, че парламентът трябва в тримесечен срок да излезе с решение за националния референдум. Общественото допитване по темата за бъдещето на ядрената енергетика се състоя на 27 януари като при 20.2% активност с "да" отговориха 60.6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 07.09.22 г.
fallback