IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите и БСК призоваха за служебно правителство

Призивите в публичното пространство за национализация на частни компании са негативен сигнал за България

18:21 | 23.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Божидар Данев &ndash; изпълнителен председател на БСК, Пламен Димитров &ndash; председател на КНСБ,&nbsp;Сашо Дончев &ndash; председател на УС на БСК и Константин Тренчев &ndash; президент на КТ &bdquo;Подкрепа&ldquo;. Снимка: БСК</p>

Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК, Пламен Димитров – председател на КНСБ, Сашо Дончев – председател на УС на БСК и Константин Тренчев – президент на КТ „Подкрепа“. Снимка: БСК

Формиране на служебно правителство и провеждане на избори за Народно събрание в максимално кратък срок поискаха в съвместна декларация до президента Росен Плевнелиев, ръководствата на парламентарно представените политически сили и структурите на гражданското общество Българската стопанска камара (БСК), КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Трите организации искат служебното правителство да гарантира икономическата и социална стабилност на страната, успешни преговори с Европейската комисия за условията за финансиране на България по новата бюджетна рамка 2014-2020 г. и провеждането на честни и прозрачни избори.

„Политическите сили и представителите на гражданското общество, в т.ч. национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, да подпишат Обществен договор, с гарант президента на България, за:

Основните принципи на нова Конституция и съгласие за свикване на Велико народно събрание;

- Възлагане на Народното събрание, в срок до края на 2013 г., да разработи проект за нова Конституция и да свика Велико народно събрание за нейното приемане.

От организациите поискаха новата Конституция да постави основите на нов политически модел, базиран на разширяване и гарантиране на основните права на гражданите, гражданско участие при формирането и контрола на националните цели, управленските действия и разходването на публичните средства.

БСК и синдикатите настояват и за преосмисляне на призивите в публичното пространство за национализация на частни компании. Според тях това негативен сигнал за демократичното развитие на България. Смяната на частния монопол с държавен не решава проблема – решението е в ръцете на държавата, която трябва да създаде правила и да следи за тяхното спазване, пише в декларацията.

За успокояване на обществото ще допринесат общественият договор за нова конституция, незабавните промени в законодателството преди разпускането на сегашното Народно събрание, гарантиращи ефективна защита на потребителите от монополни услуги, както и прилагането на компенсаторни мерки за доходите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Да, България е един от примерите защо работодателите трябва да се делят на монополи и участници в пазара. В същото време уж от първи януари газовият пазар е либерализиран, но някак си няма как да има конкуренция между българска и руска държавни компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Много интересно какво прави С.Дончев на тази среща на БСК и синдикатите в подкрепа на протестите - та нали протестите са срещу монополите, един от които е точно Овъргаз?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
тати, ти какво точно предлагаш? Експроприация? Няма да стане! Протестиращите че се омазаха с идеите за забрана на партиите и Народна власт това вече е ясно, но ние не трябва да се отказваме - на нас най-много ни трябва ефективна съдебна система - ако трябва - съдии и прокурори да ги избираме пряко! Само така може да се очаква някакво намаляване на грабежа и погване на мафиотите, другото са фантазии и утопии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Мошениците от ГРОБ приеха Избирателен закон с ясна заявка за манипулиране на резултатите от вота. Те решиха, че на второто въвеждане на данните не трябва да присъстват контролни лица. Каква ще е съдбата на данните от първото въвеждане, само можем да се досещаме. Но това ме навежда на спомена от предишна поправка на Избирателния закон, където се изискваше точно определено изписване на знака. С една дума, да не се трепят да измислят видове кръстчета, а да пердашат еднотипно. При нормален вот много лесно се откриват еднотипните кръстчета. Сега няма време за поправки и "уйде конят у ряката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
tati
преди 11 години
На всички ХОРА им е ясно че бунта е за ПАРИ и по-точно за по регулирано и справедливо разпределение на парите между ХОРАТА Защото парите който са у богатите не са им им дадени в момента в който са се родили а са ги взели от БЪЛГАРИЯ и те са ОБЩИ !!!това че единия е крал а другия е спал не значи нищо .Това са оправдания на тарикатитеАз не мога да разбера за какво са им на богаташите тези милиони пари .Къде ще си ги носят в гроба ли ???. Ми нали човек се ражда гол и си отива гол от тоя свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още