IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните медии: Бедността изкара българите на улицата

На избирателите им е дошло до гуша от ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция, предава Ройтерс

16:09 | 24.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Големите чужди информационни агенции продължават да следят събитията в България. DPA съобщава за днешните протести в цяла България, наричайки ги "нов кръг от протести срещу бедността". AFP информира, че десетки хиляди българи са участвали днес в цялата страна в демонстрации срещу бедността и корупцията и с искания за граждански контрол над институциите.

Ройтерс отбелязва, че протестите, започнали като израз на недоволство от високите сметки за тока и парното, се засилват и че оставката на правителството не е успяла да успокои избирателите, на които им е дошло до гуша от ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция. Агенцията съобщава също, че освен основния протест е имало и отделни, по-малки протести срещу неефикасната образователна система, който според критиците й не подготвя младите хора за пазара на труда, и срещу високите лихви на кредитите, от които страда малкият бизнес.

Всички агенции отбелязват, че президентът Росен Плевнелиев е отишъл днес при протестиращите, благодарил им е за активната гражданска позиция, уверил ги е, че възгледите им ще бъдат взети предвид при опитите за уреждане на политическата криза и е поканил представители на протестиращите на среща в президентството идната седмица, на която заедно със синдикатите и представители на работодателите да бъдат обсъдени най-важните проблеми, които стоят пред държавата. 

ИТАР-ТАСС предава, че многохилядните мирни митинги в цяла България са против монопола на  енерегоразпределителните дружества, съобщава за исканията за национализация на монополите и посочва, че има и призиви за коренна промяна на политическата система, предаде БТА.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още