IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международен одит на приватизационните сделки в енергетиката обещава Плевнелиев

Тръгваме по опасен път, но това е много важно за България, защото не можем да чакаме повече, коментира президентът в интервю за ВВС

11:22 | 14.03.13 г. 8
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев (л) и служебният премиер Марин Райков (д).<em> Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев (л) и служебният премиер Марин Райков (д). Снимка: БТА

Ще бъде направен международен одит на последните приватизационни сделки в енергийния сектор, за да се разбере дали е пропиляно богатството на държавата, а резултатите от проверката ще бъдат публично оповестени, съобщава президентът Росен Плевнелиев в интервю за BBC.

Припомняме, че вчера новият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев посочи, че е необходим международен одит в енергетиката, за да се видят реалните проблеми в сектора, които да се дебатират и да се вземат решения да промени.

В интервюто за медията Росен Плевнелиев посочва енергетиката и здравеопазването като сектори, в които са били налети и изгубени милиарди заради липсата на прозрачност и ефективност, както и като сериозно корумпирани сектори.

„Сектори като здравеопазването и енергетиката трябва да бъдат реформирани и има нужда от смелост за това“, коментира той. „Това, което се опитвам да направя, е да призова българските институции да демонстрират, че са способни да извадят числата и да покажат кой какво прави“, каза още президентът.

„Тръгваме по опасен път, но това е много важно за България, защото не можем да чакаме повече“, коментира той.

„Аз вярвам, че за това, което се случва в България, има и вътрешни, но и външни причини“, коментира президентът в отговор на въпрос дали Русия има пръст в подклаждането на недоволството в страната. Той подчерта, че правителството на ГЕРБ е прекратило участието на България в два мащабни енергийни проекта с руско участие – за втората ядрена централа „Белене“ и проектопетролопровода "Бургас-Александруполис".

Що се отнася до назначеното от Плевнелиев служебно правителство, президентът посочва, че „то трябва да даде на България нова посока към прозрачност, ефективност и сътрудничество“.

„Отворих всяко министерство за протестиращите. Искам да се обърна към хората на улицата – ако искате да промените страната, бъдете част от тази промяна. Това, с което не съм съгласен, е да се иска свалянето на парламента и институциите, но това е удобно извинение да протестираш без да поемеш отговорност“, коментира той.

Президентът предупреждава, че има опасност изградената финансова стабилност да бъде изгубена, от което може да се възползват някои и у дома, и в чужбина, както и призовава за повече смелост за изправянето срещу мощните бизнес интереси.

„Българският народ е много консервативен и търпелив, но когато става въпрос за решаването на проблеми, той действа“, коментира Росен Плевнелиев. „Приемам посланието на хората много сериозно“, допълва той.

Що се отнася до опасенията на редица западноевропейски държави за засилване на имиграцията от България след отпадането на трудовите ограничения, президентът посочва, че такава опасност няма и не е съгласен с политиците от тези страни. „Който е искал да напусне България, вече го е направил и не виждаме подобна тенденция. Нещо повече – искам тези, които напуснаха, да се върнат обратно“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ако нещо ме смущава е, че този международен одит може да е поискан от новите собственици на страната ни ( ............). Прочетете Лисабонския договор. Някой просто е загрижен, какво става по земите му.................... Пепел на устата ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
А кой ще го плаща този одит? Дано не е населението! че след Герберските лобистки манипулации, някак вече не вярваме въобще на думи и популистки изказвания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
dakl
преди 11 години
Както се очакваше от президента -кукла нищо друго освен сляпо да следва указанията на Б.Б. не може и да се търси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
dakl
преди 11 години
Както се очакваше от президента -кукла нищо друго освен сляпо да следва указанията на Б.Б. не може и да се търси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Чудесна новина.Сега да я изпълни час по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
detonator
преди 11 години
Не е прав президентът,аз тепърва смятам да напусна след като вече тотално се нагледах на циркове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още