fallback

Колко солидарен може да бъде бизнесът с уязвимите обществени групи?

Основното, което могат да направят индустриалците, е да създават работни места и това би било несъизмеримо повече, отколкото жестове на благотворителност

19:49 | 21.03.13 г. 8

Ценностите, свързани със солидарността, са един от основните принципи на всяка европейска демокрация. Крайно време е 23 години по-късно да дадем един добър сигнал. С тези думи служебният премиер Марин Райков призова днес индустриалците да помислят по какъв начин могат да помогнат на най-бедните.

Темата за бедността придоби болезнена острота напоследък с поредицата самозапалвания на хора, отчаяни, че едва свързват двата края. Последният – Тодор Йовчев, все още е в критично състояние в болница, но повтарял пред лекари: "Писна ми, няма хляб, вече не се издържа."

Индустриалците не са спирали да помагат, сериозните компании имат програми за корпоративна социална отговорност, коментира пред Dnes.bg във връзка с изказването на служебния премиер Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Той изрази готовност за среща с Райков, на която да се обсъждат подобни идеи, защото смята, че винаги може да се направи повече.

Според Васил Велев основното, което могат да направят индустриалците, е да създават работни места и плащат заплати и това би било несъизмеримо повече, отколкото такива жестове на благотворителност. За целта трябва да се решат проблемите, които многократно са поставяни от бизнеса в страната, а именно за размера на корупцията, унищожаването на конкуренцията, недобрата регулация, голям дял сив сектор, за справяне с който държавата има своята роля, каза той.

Дали ще има повече нови работни места тази година обаче е рано да се каже. Надяваме се второто полугодие да има ръст в европейската икономика, която е основен търговски партньор, и това да позволи разширяване на производството у нас, обясни той. Засега Велев смята, че по-скоро би било успех, ако не се съкратят работни места.

Утре предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сред точките в дневния ред е и обсъждане на предложения на социалните партньори във връзка с икономическата криза. От изпратените писмено от асоциацията 12 мерки някои могат да се реализират от служебното правителство, други трябва да се подготвят от него.

Едно от предложенията е договарянето на минимална работна заплата да се организира по браншове. Друго е свързано с вменяване на задължение на държавните компании - доставчици на услуги от общ интерес да разкриват информация, каквато разкриват публичните компании, защото много често те са и в монополно положение.

По отношение на задълженията на централната и местна власт към бизнеса Велев се съгласи с премиера Марин Райков, че проблемът е бил и по-сериозен, но заяви, че за една фирма, която месеци наред не получава плащане, е малко успокояващо това, че общият размер на дължимите суми е намалял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
fallback