fallback

Служебното правителство пренасочи близо 41 млн. лева за социални мерки

Средствата идват от оптимизиране на разходите за издръжката на министерствата

14:33 | 28.03.13 г. 20

За подпомагане на най-нуждаещите се ще бъдат отделени близо 41 млн. лева, стана ясно от пресконференцията след днешното заседание на Министерския съвет, на която правителството обяви дългоочакваните мерки за справяне със социалната криза.

Сумата ще отиде предимно за програми за заетост, обезщетения и помощи за домакинствата, както и за подпомагане на деца с увреждания.

Конкретните мерки ще трябва да бъдат одобрени от тристранката във вторник, а в сряда ще бъдат окончателно гласувани от Министерския съвет. Работна група към съвета за тристранно сътрудничество започва още утре да обсъжда мерките.

Финансовият министър Калин Христов уточни, че средствата идват от оптимизиране на разходите за издръжката на министерствата. По негови думи делегираните бюджети няма да бъдат намалявани, а се намаляват само разходите за издръжка на ведомствата.

Премиерът Марин Райков допълни, че всички ведомства са участвали със средства, а вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева се похвали, че нейното министерство е най-щедрото. Според информация на пресцентъра на Министерския съвет с близо 19,9 млн. лева са намалени предоставените допълнителни средства по бюджета на министерството за строителството на магистралите "Хемус" и "Марица".

„Това решение не беше взето лесно. Ние действаме в рамките на един приет бюджет“, каза Марин Райков. По негови думи решението не е било взето с пълно съгласие, защото „някои ведомства трудно приемат съкращенията, които очевидно са много болезнени“.

Премиерът акцентира, че правителство е готово „да остърже всичко, за да помогне“. Той не пропусна да каже, че съкращенията във външно министерство, което Райков ръководи, също не са били лесни.

„Не водя война срещу никого“, заяви днес служебният премиер. Коментарът му дойде в отговор на медийните изяви на банкера Цветан Василев, който в интервю за немско издание отправи доста остри критики срещу служебния кабинет. Райков обясни, че няма никакъв проблем да му се отправят критики и това може да е дори полезно.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
fallback