fallback

България трябва да прави реформи, за да се ползва от евросредства до 2020 г.

Има риск да изгубим европари за този програмен период, защото реалното изпълнение на проектите е започнало много късно, според служебния министър Илияна Цанова

09:53 | 01.04.13 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Следващото правителство трябва да направи сериозни реформи, особено в здравеопазването, съдебната система и електронното управление, тъй като от това ще зависи дали Брюксел няма да ни спре парите през новия програмен период.

„Европейският съюз няма да дава пари за нереформирани сектори. Имаме условия, които трябва да изпълним до 31 декември 2016 г., иначе няма да можем да ползваме финансовия ресурс,” изтъкна вицепремиерът и служебен министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова в ефира на bTV.

Цанова посочи два приоритета в ресора си: България да успее да се възползва максимално добре от наличния финансов ресурс и да подготви новия програмен период.

“Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година,” посочи тя. Според нея страната ни е изправена пред риска да загуби много европейски средства, защото реалното изпълнение на проектите е започнало много късно.

Илияна Цанова работи в отдел „Общинска инфраструктура и околна среда” на Европейската банка за възстановяване и развитие и е мениджър на проекти в няколко източноевропейски държави. Тя разказа, че е в тримесечен неплатен отпуск, но възнамерява да се върне на поста си.

За поста в служебния кабинет тя е получила покана за разговор с президента Росен Плевнелиев. „Отправиха ми предложение и ми дадоха 24 часа да го обмисля. Последва безсънна нощ, но видях ясен мандат и приоритети, които споделям. Приех, защото винаги съм искала да направя нещо за България,” допълни Цанова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
fallback