fallback

Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Таванът на пенсиите трябва да падне, търсим решение за кои, каза министърът на труда

10:12 | 20.09.13 г. 16

Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той не даде конкретни отговори за предстоящата нова пенсионна реформа – нито с колко ще се увеличава възрастта, нито от кога. Не даде конкретен отговор и за осигурителния стаж и други параметри, които вълнуват хората в предпенсионна възраст, но беше категоричен, че с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст в България няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Адемов посочи, че Консултативният съвет към социалното министерство все още е в процес на обсъждане на оптималния вариант за пенсионната възраст и тавана за размера на пенсиите.

По негово мнение таванът на пенсиите трябва да падне, но най-големият въпрос е как да се намери „най-малко несправедливото решение“ при тази стъпка. Във всички случаи, според Адемов, не е възможно да отпадне горният праг за всички пенсии, защото това ще натовари много системата. Министърът изказа опасение, че ако падне таванът за всички пенсионери, някои ще трябва да получават пенсии от по 10 хиляди лева.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.

Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

На въпрос за бюджета на Националния осигурителен институт министърът коментира, че той не е застрашен и всички социални плащания до края на годината са гарантирани. Той не изключи най-бедните пенсионери да получат коледна добавка в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
fallback