fallback

Парламентът ограничи възможностите за паралелен износ на лекарства

Фармацевтичните компании ще са длъжни да посочват причините за изтеглянето на медикамент от пазара

12:13 | 23.10.13 г. 5

Фармацевтичните компании у нас ще бъдат задължени да посочват конкретните причини за изтеглянето на лекарство от пазара пред българската и европейската агенция по лекарствата. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В законопроекта се предлага паралелен износ на лекарствени продукти от България, отпускани по лекарско предписание, да се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки конкретен случай, предаде БТА.

Приетите промени в закона са внесени от Нигяр Джафер (ДПС) и Емил Райнов  ("Коалиция за България") и целят да ограничат паралелния износ на лекарства от България, когато те са в ограничени количества и износът може да застрашат живота и здравето на гражданите у нас.

В мотивите към законопроекта се посочва, че мерките за ограничаване на разходите за лекарства в ЕС и действащата в България регулация гарантират ниски цени на лекарствените продукти, но същевременно водят до дефицит поради наличието на паралелен износ на определени продукти от територията на страната. Експортът на медикаменти, които се дават с рецепта, съставлява до 7 процента от общия пазар или по цени на производител до 85 млн. лв. на годишна база за 2012 г., отбелязват още вносителите.

Проектът залага и създаването на експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, който ще разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти.

Повече за дебатите по проекта четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
fallback