fallback

Орешарски: България няма да наложи вето на санкции срещу Русия

Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет, заяви премиерът

16:09 | 25.03.14 г. 11

България няма да наложи вето върху евентуални икономически санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с Българско-руската търговско-промишлена палата.

Премиерът посочи, че ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет. Премиерът уточни, че Европейският съвет работи на консенсусен принцип и въпросите се дискутират така, че всички страни членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения, съобщават от пресслужбата на кабинета.

„Нашата позиция ще я отстояваме в рамките на Европейския съвет. Оптимист съм, че ще се върви към деескалация на напрежението“, заяви премиерът. И добави: „Правя усилия цялостната позиция на държавата да бъде сравнително балансирана“.

Относно развитието на проекта „Южен поток“ премиерът каза, че се работи на техническо ниво. „Такъв голям проект изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от параметрите“, обясни премиерът.

По време на срещата са изразени притеснения от страна на българския бизнес относно туристическия сезон. „Много се надявам хотелите ни да бъдат пълни. На този етап не може да говорим за загуби, а по-скоро - вълнение дали всичко ще бъде нормално“, коментира премиерът.

По въпроса за визите за руски граждани и опасения, че те ще бъдат усложнени заради пръстовите отпечатъци, които България трябва да въведе като страна член на ЕС, премиерът коментира: „Усложняване на визовия режим на никой не му хрумва“ и добави, че ще се търсят най-леките режими в рамките на европейската политика.

Още по темата за кризата в Украйна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback