fallback

Държавата се отказва от Ремотекс

Работниците от предприятието ще бъдат назначени на работа в „Мини Марица-изток“ в специално ремонтно поделение

17:02 | 05.04.14 г. 8

Държавата се отказва да придобива Ремотекс-Раднево, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Бургас, цитиран от пресцентъра на министерството.

Работниците от предприятието обаче ще бъдат назначени на работа в „Мини Марица-изток“, в поделение, което ще се занимава с ремонтни дейности, допълни Стойнев.

“В държавните мини има необходимост от точно такива кадри”, коментира министърът на икономиката и енергетиката и обясни, че така процесът по ремонтните дейности, необходими в мините, ще бъде затворен.

Преговорите със собствениците на радневското предприятие за закупуването му започнаха през миналата година, след като работниците проведоха серия от протести заради неизплатени заплати.

Собствениците обаче поискаха 85 млн. лева от държавата, заради което икономическото министерство реши да “замрази” преговорите и да назначи независим оценител, който да оцени реалното състояние на предприятието.

По думите на министър Стойнев оценката не е установила точният размер на задълженията на Ремотекс, заради което правителството не би могло да се ангажира със задълженията и възстановяването на завода.

Преди около месец Стойнев съобщи, че се е появил и частен инвеститор за Ремотекс, но не обяви повече подробности.

Във връзка с изпратеното до Министерството на икономиката и енергетиката писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер министър Стойнев коментира, че между София и Брюксел се водят интензивни преговори и има добро сътрудничество. Той потвърди, че ще приеме поканата на Йотингер за разговор. “За мен на първо място обаче стои стабилността на енергийната система в България и е приоритет националният интерес”, каза още министърът.

Стойнев допълни, че очаква вписването на новия борд на „Слънчев бряг“ АД, който ще позволи да бъде реализирана новата политика и промяна при управлението на дружеството.

Икономическият министър изрази готовност да обсъди с хотелиерите искането им курортът да се отдели от общината в Несебър. “Ако се сметне, че отделянето на курорта от общината е за доброто на туризма, могат да бъдат предприети нужните  законодателни промени”, коментира той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
fallback