IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски няма да подава оставка независимо от резултата от евровота

Ако ЕРП-тата не влязат в рамките на закона, остават без лицензи, заяви премиерът

14:19 | 07.05.14 г. 2
Орешарски няма да подава оставка независимо от резултата от евровота

Въпреки че предстоящите избори за евродепутати на 25 май са важни, защото ще покажат дали доверието е по-високо в ГЕРБ или БСП и ДПС, премиерът Пламен Орешарски няма намерение да подава оставка, каквито и да се резултатите от вота, стана ясно от думите му.

„Бих се радвал на изборен успех на двете сили, които подкрепят кабинета, но нека да дискутираме резултатите от изборите вечерта след тях, когато ще бъдат известни. Много пъти съм казвал, че ще си подам оставката тогава, когато е очевидно, че не мога да се справя с ангажиментите си, а на този етап мога”, заяви той.

Премиерът припомни, че и сега БСП не е първа политическа сила, защото в момента в парламента броят на депутатите от ГЕРБ е по-голям.

Според Орешарски всички избори са важни независимо за какво са, а предстоящите ще са нов тест за обществено доверие. „Нека видим общественото доверие на 26 май, другото са хипотези”, обобщи премиерът. 

Той заяви, че позицията на България за конфликта в Украйна не се е променила, въпреки че напрежението ескалира през последните седмици. „Не сме сменили позицията си от преди месец, в която призовахме двете участващи страни в конфликта да се въздържат от крайни действия и да разчитаме на дипломатически средства за уреждане на този конфликт”, коментира Орешарски.

„Много се надявам заплахата за спиране на доставките на газ да е хипотетична, засега нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките, но рискът остава в такава ситуация”, добави той.

Орешарски отрече да има политически натиск върху ДКЕВР. „Натиск върху ДКЕВР би трябвало аз да го упражнявам, но аз не го правя, неколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са единни за всички, в това число и за ЕРП-тата. В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече в момента за отнемане на лицензиите, ако не го направят, вероятно ДКЕВР ще им отнеме лицензиите”, каза премиерът.

Относно опасенията на ГЕРБ, че ще се стигне до актуализация на бюджета, той коментира, че няма опасения за такъв сценарий.

„По принцип всичко е възможно, но за първите три месеца няма достатъчно данни да се твърди, че ще има актуализация, има време до края на годината, за да се стабилизира приходната част на бюджета, така че сега да говорим за актуализация е прекалено рано”, настоя министър-председателят.
Орешарски заяви, че тази година няма да бъдат отпуснати допълнително средства за армията.

„Ако не искаме актуализация, трябва да се придържаме към направените планове, а че армията има нужда от превъоръжаване, е проблем от години, но работим по въпроса. Ако не от тази финансова година, през следващите ще мислим за заделяне на средства за въоръжените сили, в частност за военно-въздушните”, обясни премиерът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
THE TRADER
преди 10 години
Е,... ама то да не би пък някой да си е помислил изобщо, че някой от тях може евентуално да си подаде оставката?!? За каквото и да било?!? Нееееееееееееее, никой не си е помислил такова нещо, споко... вие по мирен път няма да си отидете, това го знаем от мнооооого отдавна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
хахаАма разбира се!Те толкова пари дадоха за да си напазаруват ромския вот и като се вземе предвид плаващата лихва дето толкова много я обича северния господар осигурил петдесетолевките и кебапчетата за изборите.... няма никакъв шанс за оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още